Branches Rowan With Red Berries Autumn Natural Background Autumn Rowan Berries Leaves Copy Space

Jablečný džem s jeřabinami vykouzlí lahodnou podzimní svačinku. Nachlazení nebude mít šanci

Sezóna zavařování je v plném proudu. Proto neváhejte a vyzkoušejte tento recept s jablky a červenými plody jeřabiny. V minulosti se plody jeřabiny běžně používaly v kuchyni k přípravě zdravých lektvarů, ale v posledních letech se na ně zapomnělo. Nyní se však vrací do módy a vy je můžete využít naplno.

Nebojte se jeřabin

Jeřabiny se kdysi hojně používaly v našich kuchyních. Málokdo ví, že tyto plody jsou nejen jedlé, ale také zdraví prospěšné. V lékařství a lidovém léčitelství se jejich močopudný a projímavý účinek využíval k čištění ledvin, zmírnění bolesti kloubů při revmatismu a dně a k regulaci činnosti střev při průjmech a zácpě. Vysoký obsah vitamínů v plodech lze využít při léčbě chřipky a dalších infekčních onemocnění a také bronchitidy.

Mohlo by vás zajímat:  Doma připravené koření na maso nebo zeleninu překvapí svou intenzivní chutí. Využijte oblíbené bylinky

Nedoporučuje se však konzumovat velké množství čerstvých plodů, protože obsahují kyselinu parasorbovou, která může dráždit sliznici žaludku a střev a způsobovat nevolnost. Sušení a tepelné zpracování však tuto vlastnost ničí. Kyselina parasorbová se rozkládá na netoxickou kyselinu sorbovou. Plody mají charakteristickou hořkost, a proto by se při přípravě džemu měly nejprve zmrazit.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na přípravu džemu

Jak jsme psali, je lepší nechat bobule v mrazáku odpočívat alespoň dva dny. Na marmeládu používáme ovoce, které roste daleko od silnic a průmyslových továren. Stačí jen správně připravit ovoce a zbytek výroby džemu bude velmi snadný. K jeho přípravě budete potřebovat pouze čtyři ingredience: 1 kg jablek, 60 dkg jeřabin, 75 dkg cukru a pomerančovou kůru.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduchá a vydatná snídaně jako od šéfkuchaře: vejce zapečené v rajčeti

Mražené ovoce lze snadno rozdělit. Zalijte dvěma šálky vroucí vody a vařte na mírném ohni 15 minut. Jablka nakrájejte na čtvrtiny. Takto připravená jablka uvařte s přidáním šálku vody a poté je sceďte přes síto. Pyré zahustěte a přidejte k němu jeřabiny, které pak vařte dalších 10 minut. Do džemu přidejte pomerančovou kůru. Horký džem plňte do sklenic a ihned uzavřete. Pak už jen džem skladujte na chladném a tmavém místě.

Zdroj: https://eatsmarter.com/recipes/rowan-berry-jam
Přidat na Seznam.cz