Various Spices Condiments Cups

Doma připravené koření na maso nebo zeleninu překvapí svou intenzivní chutí. Využijte oblíbené bylinky

Koření patří do každé kuchyně. Dodává pokrmům jedinečnou chuť, někdy ho lehce obarví nebo nádherně provoní. S bylinkami zakoupenými v obchodě ale bývá ta potíž, že většinou obsahují glutaman sodný, který pro lidské tělo není zrovna příznivý. Připravte si raději své vlastní koření, kde máte jistotu, co je uvnitř. Je také levnější a chutnější než kupované. Semínka stačí rozemlít v hmoždíři nebo v mlýnku na kávu.

Koření na drůbež

Kořenicí směs na drůbež připravíte ze čtyř čajových lžiček soli, dvou čajových lžiček bazalky, jedné čajové lžičky sušeného česneku, půl čajové lžičky papriky a třetiny čajové lžičky čerstvého mletého pepře. Při smažení nebo vaření stačí směsí maso posypat, pokud budete kuře péct, je dobré směs smíchat s trochou oleje a hodinu před pečením s ní maso natřít.

Mohlo by vás zajímat:  Květen je vhodný pro sběr borovicových výhonků a přípravu sirupu

K vepřovému masu se skvěle hodí směs umíchaná ze dvou lžic sladké papriky, jedné lžíce majoránky, půl čajové lžičky čerstvého mletého pepře a podle chuti trochy pálivé papriky. Přidat můžete i mletý koriandr, sušený česnek, nasušený rozmarýn, mletý zázvor, sůl a špetku práškového cukru. Touto směsí nejlépe ochutíte plátky opečené na pánvi.

Zdroj obrázku: Freepik

Koření na ryby

Koření na ryby si připravíte z jednoho dílu čerstvě mletého černého pepře, jednoho dílu kardamomu, jednoho dílu muškátového oříšku, anýzu a semínek fenyklu. Při vaření ryb k nim také kromě kořenicí směsi nezapomeňte přidat pokrájenou cibuli, petržel a kopr. Ryby pak dostanou úplně jinou a mnohem lepší chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbená okurková polévka bude ještě lepší díky jediné ingredienci, která zároveň posílí zdraví

A pokud se chystáte dochucovat brambory, vezměte polévkovou lžíci soli, čtyři čajové lžičky tymiánu a dvě lžičky mletého koriandru. Přidejte majoránku, sladkou papriku, sušený česnek, lžičku rozmarýnu, kopr a čerstvý mletý pepř. Dál můžete přidat půl lžičky mletého kmínu a čtvrt lžičky pálivé papriky. Ideální je tato směs k pečeným bramborům. Oloupané a nakrájené brambory vložte na plech, posypte kořením a pečte asi 25 minut při 180 °C.

Zdroj: https://tastythin.com/homemade-seasoning-blends-nine-diy-recipes/
Přidat na Seznam.cz