Cerny Koren1

Hadí mord španělský uchrání před hadím jedem. Ale především se jedná o vynikající neznámou zeleninu

Vzhledově připomíná křen, jedná se však o zcela jinou zeleninu, která chutná lehce nasládle s mírně trpkými tóny. Příjemná chuť této kořenové zeleniny se dobře snoubí s masem při pečení i při dušení různých zeleninových nebo masových pokrmů. Vyskytuje se v jihoevropské, především italské a španělské, ale také švédské nebo americké kuchyni. Kromě použití v kuchyni má přínos také v lidovém léčitelství. Nejznámějším účinkem je použití při uštknutí zmijí, odtud název hadí mord.

Zdroj obrázku: Freepik

Hadí mord španělský

Černý kořen (Scorzonera hispanica) neboli hadí mord španělský je zelenina známá od 16. století. Do Čech doputoval o dvě století později, ale zabydlel se i v malých zahrádkách, protože je vydatnou a velmi chutnou zeleninou. Také trvanlivou, protože se uskladňoval obdobně jako mrkev a používal se po celou zimu. Pěstuje se snadno ze semen nebo předpěstovaných sazenic a jedná se o dvouletou rostlinu. Před použitím je nutné černou slupku oškrábat pomocí škrabky obdobně jako petržel a je vhodné používat rukavice, protože pouští barvu.

Mohlo by vás zajímat:  Za nedozráváním rajčat stojí chladné teploty, nedostatek vláhy nebo živin

Černý kořen v kuchyni

Dnes se už černý kořen nevkládá do úst jedovatého hada, aby pošel, ale používá se v kuchyni pro své výtečné chuťové vlastnosti. Má nasládlou, lehce trpkou chuť, která připomíná chřest s ořechovou příchutí. Syrový se používá do salátů, je však nutné jej po nastrouhání pokapat citronovou šťávou nebo octem, aby nezhnědl. Usnadňuje trávení a pomáhá při redukčních dietách, proto by jej měli zařadit do jídelníčku lidé toužící po zhubnutí. Používá se jako jiná kořenová zelenina do vývaru nebo při dušení masa. Výtečně chutná osmažený v trojobalu nebo pečený se solí a podávaný s bešamelovou omáčkou.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina z vlastní zahrádky je nejchutnější. Při sázení je ale dobré pamatovat na několik pravidel
Zdroj obrázku: Freepik

Na dnu i snížení cholesterolu

Černý kořen obsahuje velké množství vitamínů (především C, E, B1, B2 a A) a minerálů, jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo nebo fosfor. Je ceněný při doplňkové léčbě dny nebo revmatických obtíží. Účinně snižuje cholesterol a harmonizuje hladinu krevního cukru v těle. Působí jako přírodní sedativum. Zklidňuje také trávení, přitom obsahuje pouhých 14 kalorií na 100 gramů, hodí se proto při redukčních dietách.

Zdroj: https://www.healwithfood.org/health-benefits/black-salsify.php
Přidat na Seznam.cz