Potato Chips White Box With Mustard Sauce White Rustic Table

Domácí zeleninové lupínky jsou zdravější a ochutit je lze pokaždé jinak

Každý zná chutné a křupavé brambůrky. Jsou jednoznačně na vrcholu mezi slaným občerstvením. Bohužel jsou velmi nezdravé. Obsahují vysoké procento tuku a navíc jsou plné umělých zvýrazňovačů chuti, které poškozují naše chuťové buňky, a kvůli nim přestáváme vnímat přirozené chutě jídel.

Zeleninové lupínky

Rostlinné lupínky, které kupujeme v obchodě, se obvykle nacházejí v oddělení se zdravou výživou. Samotná specifičnost výrobku nutí výrobce přispívat k výrobě a jejich účinkům na zdraví. Kvalitnější olej a zelenina, pečení namísto smažení, to jsou jen některé z možností, jak zeleninové lupínky připravit zdravěji. Dokonce i ty z obchodu.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory potěší svým jedinečným složením i kalorickou hodnotou. Na talíři mohou být každý den

Můžeme si připravit ještě zdravější chipsy. Je to velmi jednoduché a s hospodárnou troubou také docela výhodné. Při přípravě domácích brambůrků máme kontrolu nad každou ingrediencí, která nám projde ústy. Z tohoto důvodu máme naprostou svobodu při výběru koření. Můžeme si vybrat naše oblíbené a péct chipsy s jedinečnou chutí, jaké jsme vždycky chtěli najít v obchodě. Otázkou zůstává, z čeho můžeme vyrobit domácí chipsy. Máme zde také obrovské pole variant.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava zeleninových lupínků

Chipsy v obchodě jsou tak mastné především proto, že jsou smažené. Doma je můžeme smažit ve vysoce kvalitním oleji, ale vždy budou méně kalorické zeleninové lupínky připravené v troubě, a tohle je metoda, kterou bychom měli zvolit při hledání zdravé alternativy. Níže naleznete recept na domácí lupínky z řepy. Řepu důkladně omyjte pod studenou vodou a nakrájejte na plátky silné asi 1–2 mm.

Mohlo by vás zajímat:  Artyčoky vnesou do kuchyně příchuť Itálie. Svým působením na zdraví se vyrovnají drahým lékům

Plátky osušte papírovou utěrkou, následně plátky vložte do misky a přidejte koření. Položte plátky na papír, dobře je rozložte a nechte dobře proschnout. Dávejte pozor, aby se lupínky nedotýkaly, a určitě je nepokládejte na sebe. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Pečte 15–20 minut. Lupínky se mohou rychle připálit, proto je pravidelně kontrolujte. Když budou křupavé, víte, že jsou hotové.

Zdroj: https://wholefully.com/crispy-baked-vegetable-chips/
Přidat na Seznam.cz