Výběr zeleniny a ovoce je široký. V obchodě se vyplatí nakupovat podle barvy a vůně

V dnešní době je možné nakoupit ovoce a zeleninu v obchodech po celý rok. Vystavené kusy lákají na krásný vzhled, ale jsou tyto druhy opravdu zdravé? Jakým způsobem vybírat ovoce a zeleninu, aby se zbytečně nepřeplácelo? Jak vybrat nejčerstvější kousky, které budou dobře chutnat? Stačí se držet osvědčených pravidel pro nakupování tohoto typu potravin.

Lokální a bez chemie

Nejlepší jsou vlastní výpěstky ze zahrady, na které se nepoužívají agresivní chemikálie. To je sice pravda, ale každý nemá zahradu se záhony, na kterých by si mohl vypěstovat dostatek zeleniny nebo ovoce, navíc jsou druhy, které v tuzemsku příliš dobře nerostou. Z toho důvodu je řešením cesta do obchodu, kde je široký výběr. Zásadní je volit sezónní druhy, které obsahují více vitamínů a minerálů, přestože rajčata nebo cukety lze zakoupit po celý rok, protože se pěstují ve sklenících s pomocí chemie. Mnohem chutnější a výživnější jsou rajčata v červenci a srpnu, obdobně jako rybíz a maliny, nebo jahody a třešně před prázdninami.

Mohlo by vás zajímat:  Křenu se lidé zbytečně vyhýbají. Díky jednoduchému triku nebude štípat a tělu maximálně prospěje
Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na lesk a vzhled

Krásné a velké kousky s lesklou slupkou? Těmto jablkům, hruškám nebo jiným plodům je vhodnější se vyhnout. Mnohem efektivnější je řídit se váhou ovoce, protože vyšší hmotnost značí větší čerstvost a šťavnatost. Dalším znakem zralosti je barevná sytost, což platí pro banány nebo ananas. A meloun, aby byl sladký a uvnitř červený? Je nutné sáhnout po kousku se žlutou skvrnou na slupce.

Pomeranče s výstupkem a brambory bez klíčků

Jaké další tipy sdílejí zkušení nákupčí nejčastěji? U pomerančů platí, že kusy s vystouplým hrbolem na vrcholu bývají nejsladší. Exotické ovoce musí vonět sladce, naopak cibule by vonět neměla, protože vůně značí, že se brzy zkazí. Brokolice musí být pevná na omak a sytě zelená, obdobně květák musí být čistě krémový bez známek hniloby. Zelené saláty jsou sladší při světlejších odstínech zelené. A brambory? Ty nesmí být rozhodně naklíčené nebo nazelenalé.

Zdroj: https://www.foodsafetyfirst.com.au/2016/08/tips-buying-fruit-vegetables
Přidat na Seznam.cz