Sambal Balado Is Traditional Red Chili Paste From Padang West Sumatra

Domácí olej z chilli papriček uleví od bolesti, posílí imunitu a zažene trávicí obtíže

Nevíte, jak si pomoci od bolesti svalů? Můžete si doma snadno vyrobit olej z chilli papriček, které získávají na oblibě. Jsou velmi pálivé, ale našemu tělu také prospěšné. Olej pak můžete využít nejen jako mazání, ale také jeho používáním snížíte hladinu špatného cholesterolu.

Pálivé papričky můžete využít i do salátů

Papričky nejsou pro každého. Existuje mnoho druhů, které se dělí podle pálivosti. Nejčastěji se papričky přidávají do zeleninových salátů nebo omáček. Využít je ale můžete i na přípravu oleje, kterým si pomůžete od zdravotních problémů. Chilli papričky obsahují kapsaicin, který způsobuje jejich pálivost. Díky němu si zlepšíte zažívání. Chilli papričky jsou také plné vitaminu C, kyseliny listové, betakarotenu nebo draslíku. Najdete v nich také železo a hořčík.

Mohlo by vás zajímat:  Tinktura z černého rybízu uleví při nachlazení i otravě jídlem. Na její účinky se vyplatí počkat

A jaké budou účinky chilli oleje, pokud si ho opravdu vyrobíte? Použít ho můžete například na bolesti žaludku. Zbavíte se trávicích potíží, i když to zní, že si naopak chilli olejem zaděláte na problémy. Rozšiřuje kapiláry, a díky tomu zlepší krevní oběh. Navíc použitím oleje posílíte svůj imunitní systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak si vyrobit domácí chilli olej?

Postup je velmi jednoduchý. Najdete mnoho receptů, my vám ukážeme ten nejjednodušší. Papričky nadrobno nakrájejte nebo nadrťte. Dejte je do nádoby, do které nalijte olivový olej, a nádobu dobře uzavřete. V půl litru oleje můžete macerovat 10 chilli papriček. Nádobu nechte na tmavém místě asi jeden týden a poté byste měli vidět, že je olej načervenalý.

Mohlo by vás zajímat:  Staňte se mistrem letního grilování. Nachystejte vynikající masové kousky snadno a rychle

To je nejvhodnější čas ho přefiltrovat přes kousek gázy. Zbavíte se tak pevných částí a zbyde jen olej samotný. Můžete ho použít hlavně na bolavé klouby, díky jeho pálivosti se vám rychle uleví. Budete cítit jen slabé pálení, které nebude bolestivé. Lžičku oleje si ale můžete dát i před jídlem. Jeho použití se neomezuje jen na saláty, ale přidat ho lze také k masu nebo těstovinám.

Zdroj: https://thewoksoflife.com/how-to-make-chili-oil/
Přidat na Seznam.cz