Chloróza ohrožuje všechny rostliny, které nemají dostatek živin. Základem je dobrý substrát

Žluté zabarvení listů nezpůsobuje jen podzimní počasí, ale také chloróza. Je to nepříjemné onemocnění rostlin, které se ale nepřenáší na jiné rostliny jako třeba padlí. Jak už název napovídá, jedná se o vadu, při které rostlina produkuje nedostatečné množství chlorofylu. Jaké jsou příčiny žloutnutí listů?

Co způsobuje chlorózu a jaké jsou příznaky?

Onemocnění způsobuje více faktorů. Nízký obsah živin, tedy minerálních látek, je jednou z hlavních příčin žloutnutí a zasychání listů. Dusík je prvkem, který má zásadní význam pro tvorbu listů. Pokud dusík chybí, zasychají listy od špičky. V případě, že živiny neobsahují draslík, hořčík nebo fosfor ve správném poměru nebo dokonce vůbec, bývá postižen povrch listu. A nedostatek železa poznáte tak, že je list žlutý, ale jeho žilky jsou stále zelené. Chloróza tak nastává vždy, když rostlina nedostává potřebné živiny nebo je nemůže přijímat. Zdravý kořenový systém a kyprý substrát tak hrají zásadní roli při výživě rostlin. Nedostatečná nebo nadměrná zálivka vede k tomu, že rostlina neabsorbuje vodu s živinami tak, jak má. Buď kořeny zasychají, nebo naopak uhnívají, ale v obou případech nemají čím vstřebávat minerály a vodu.

Zdroj obrázku: Wikipedia

Bakterie a plísně poškozují kořenový systém

Kořeny kromě toho, že rostlinu ukotvují a stabilizují v zemi, rozvádějí vody, živiny, minerály a další důležité látky. Proto kořenovému balu věnujte pozornost vždy, když rostlina viditelně trpí jakýmkoliv onemocněním.  Aby kořeny dobře prospívaly a byly zdravé, musí být i zemina v dobré kondici. Pravidelnou zálivkou a hnojením zajistíte mimo jiné i to, že substrát bude mít tu správnou konzistenci a nebude tvořit jednu velkou a tvrdou hmotu. Půdu pod rostlinou udržujte kyprou, jedině tak bude dobře probíhat příjem vody a živin. Substrát můžete pro snadnější údržbu odlehčit trochou písku, zvýšíte tak šanci na to, že chloróza vaše rostliny nepostihne.

Zdroj obrázku: wikipedia
Přidat na Seznam.cz