Garlic Cloves Garlic Bulb Vintage Burlap

Česnek má výsadní postavení v kuchyni i medicíně již po tisíce let

Česnek je základní potravinou v každé domácnosti. Ačkoli má silné aroma, tak tepelnou úpravou se zjemní. Česnek najdeme téměř v každé světové kuchyni. Skvěle se hodí k dochucení mletého masa, přidává se do omáček, polévek, salátů a pomazánek. Jeho ostrá chuť skvěle vynikne společně s cibulí. Hodí se skvěle do masových pokrmů s přítomností červeného či bílého vína.

Česnek

Česnek je velmi podobný s cibulí. Obě dvě mají silné a specifické aroma. Tato vytrvalá rostlina má ploché listy a dorůstá do výšky 30-60 centimetrů. Cibule obsahuje většinou 6-20 stroužků. Tyto obaly mají bílou nebo purpurovou barvu. Česnek se může rozmnožovat jednoduchým oddělením stroužků. Rostlina má šest okvětních lístků, které jsou buď bílé, nebo růžové.

Mohlo by vás zajímat:  Oslaďte život své zahrádce. Tento bílý zázrak je výborné hnojivo i past pro škůdce
Garlic Blanket
Zdroj obrázku: Freepik

Kam sahá historie

Česnek je považován za účinným lékem proti mnoha neduhům tisíce let. Většina lidí zná česnek jako obranu proti upírům. Česnek se pěstuje více než 5 000 let a pravděpodobně pochází ze Střední Asie z mongolských stepí, odkud byl dále rozšířen do Číny. Ve většině starověkých civilizací se používal česnek především jako lék. Jedli ho spíše otroci a chudí. Výše postavení lidé jim opovrhovali, kvůli jeho silnému zápachu. Česnek se pěstoval také v Egyptě a byl jednou z posvátných rostlin ve starověkém Řecku a Římu.

Mohlo by vás zajímat:  Zahrádka je připravena, můžete růst

Použití v kuchyni

Česnek se může použít sušený nebo rozdrcený. Někdy se používají také listy nebo květy, které mají mírnější chuť než stroužky a nejčastěji se konzumují nezralé. Jeho aroma se liší podle způsobu vaření. Jeho štiplavá chuť nejvíce vynikne v kombinaci s cibulí. Česnek se velmi často přidává do omáček, polévek, salátů i pomazánek. Skvěl dochucuje maso, zejména mleté. Často se kombinuje s rajčaty nebo zázvorem. Česnek se hodí také na pečivo a obvykle se používá s máslem nebo olejem. Příkladem je tak česneková bageta, česneková topinka, bruschetta, crostini nebo kanapky. Ve východní části Středomoří jsou oblíbené tzatziki. Tzatziki je bílý jogurt ochucený česnekem a solí.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Garlic
Přidat na Seznam.cz