Still Life Kitchen With Mockup Thyme Plant Terra Cotta Pot Utensils Copy Space

Čerstvé bylinky si vypěstujete přímo v kuchyni. Stačí jim málo, aby dokonale dochutily každé menu

Nezáleží na tom, jestli vaříte jen pro sebe, nebo pro celou rodinu. Pro vynikající pokrmy musíte mít po ruce vynikající bylinky. A nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, které si vypěstujete sami. Dobrou zprávou je, že na to nepotřebujete zahradu a velké záhony. Postačí vám kuchyňská linka nebo parapet u okna. Díky tomu budete mít čerstvé byliny neustále po ruce. Jaké druhy můžete pěstovat?

Koriandr a kopr

Prvním kořením, které potřebujete v kuchyni čerstvé, je zaručeně koriandr. Potrpí si na lehkou, neutrální půdu a pravidelnou zálivku. Koriandr se objeví do pár týdnů po výsadbě. Kopr je velmi jednoduché pěstovat a můžete si ho zamrazit. Potřebuje jen pravidelnou zálivku a dvakrát za měsíc minerální hnojiva do půdy.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky pomohou s každým problémem. Při správném usušení je můžeme využít po celý rok

Petržel a rozmarýn

Ve všech polévkách a mnoha pokrmech vynikne petrželka. A čerstvá je samozřejmě nejlepší. Tuto bylinku si můžete pěstovat v květináči. Na začátku na tmavém místě, a jakmile se objeví listy, můžete ji přesunout na parapet. Rozmarýn je vynikající a krásně voní. Potřebuje vlhkou půdu a malý květináč o hloubce 15 cm. To je vše, co zaručí voňavou sklizeň.

Zdroj obrázku: Pixabay

Šalvěj a tymián

Na pěstování šalvěje potřebujete plastový kelímek a pro dospělou rostlinu 1,5litrovou nádobu. I tato bylinka potřebuje dostatek vlhkosti. Tymián je základem české kuchyně a krásně voní. Půdu stačí navlhčit rozprašovačem s vodou a přidat pár semen. Zakryjte vrstvou zeminy (cca 1 cm) a pravidelně zalévejte. Jakmile vyroste, postačí mu mírná zálivka.

Mohlo by vás zajímat:  Do stinné zahrady se hodí několik oblíbených druhů zeleniny a bylinek

Meduňka a oregano

Pěstování meduňky musíte zahájit výsadbou řádku o šířce 1–5 cm a 2–3× týdně ji zaléváte. Pokud chcete více lístků, nenechte ji vykvést. Jakmile začne rostlina kvést, nebudete mít tolik listů, které byste mohli použít. Oregano je velmi nenáročná rostlina, která potřebuje jen hodně slunečního světla a hodně zálivky (3–4× týdně). Mladou rostlinu můžete zalévat každý druhý den.

Zdroj: https://www.thespruce.com/plant-a-kitchen-herb-garden-1762222
Přidat na Seznam.cz