Pot Boiling Potatoes Potatoes Are Cooked Boiling Water

Brambory budou rychleji uvařené díky jedlé sodě a dobré přípravě

Ještě brambory! Omáčka a maso už se mohou servírovat, ale příloha není stále hotová? Vaření brambor zabere o poznání více času než například nahřátí naplátkovaných knedlíků v napařovacím hrnci. Jenže jsou jídla, která prostě chutnají lépe s bramborami. To vědí i zkušení kuchaři, kteří dokážou uspíšit jejich přípravu. Nejedná se o žádná kouzla, do hrnce se jen přidá jedna zásadní ingredience, díky které budou rychleji hotové. Trik se používá právě ve chvílích, kdy už nedočkaví strávníci čekají u slavnostního stolu.

Brambory jsou zdravé

Češi patří mezi bramborové národy. Existují stovky receptů, kde hrají zásadní roli, často hlavní. V předminulém a minulém století patřily brambory mezi základní potraviny spolu s hlávkovým zelím. Brambory jsou dokonce součástí sladkých receptů. A není divu, bývají sice zatracovány pro vysoký obsah sacharidů, ale v porovnání s rýží jich mají stále jen polovinu. K tomu jsou zdrojem vitamínů C a skupiny B, dále minerálů, jako jsou měď, železo a draslík, nechybí ani vláknina.

Mohlo by vás zajímat:  Hnědnutí tújí uvnitř koruny vyplaší i zkušeného zahradníka. Na vině může být několik faktorů
Zdroj obrázku: Freepik

Rychle hotové

Připravit brambory není složité, stačí je oloupat, umýt a vložit do hrnce s vodou a nechat vařit. Už tento postup se může urychlit, když se namísto studené vody použije vařící. Dalším oblíbeným způsobem, jak uspíšit vaření brambor, je nakrájení na menší kousky. Běžně se krájí na čtvrtiny, případně menší kostičky. Čím menší kousky, tím méně minut je potřeba k jejich dovaření. Je však nutné upozornit, že kusy musí být přibližně stejně velké. Při vaření brambor v celku si ale zachovávají více prospěšných látek.

Mohlo by vás zajímat:  Po dlouhé zimě tělo potřebuje příval nové energie. Nejlépe ji doplní jednoduché superpotraviny

Jedlá soda coby tajná ingredience

Ještě rychleji jsou brambory hotové, když se přidá jedna přísada. Řeč je o jedlé sodě, která má široké využití při vaření, při pečení i při úklidu. Její výhodou je dostupnost a nízká cena, přitom pomůže s leckterým problémem v domácnosti. Ví si rady i při vaření brambor. Brambory se zalijí vodou v hrnci tak, aby byly pod hladinou, zlehka se osolí a přisype se lžička jedlé sody. Hrnec se přikryje pokličkou a může se začít pomalu servírovat. Ještě před nachystáním talířů a příborů budou totiž brambory hotové, tímto způsobem je stačí vařit pouhých deset minut.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/how-to-boil-potatoes-faster-article
Přidat na Seznam.cz