Parsnips 3860993 1280

Bez kořenové zeleniny by česká kuchyně ani nebyla. Při správném skladování vydrží dlouho svěží

Kořenová zelenina, která se hodí k uskladnění, je především mrkev a petržel, a to takzvané pozdní odrůdy. Skladovat je možné ale i jiné druhy, například ředkev, celer nebo červenou řepu. Tipy na správné uskladnění zeleniny se hodí nejen samotným pěstitelům, ale komukoliv, kdo například dostává přebytky ze zahrady a chce si je co nejdéle uchovat.

Opatrnost při sklizni

Základním předpokladem úspěšného uskladnění je neporušenost zeleniny, na to je třeba myslet zejména při její sklizni. Pokud byste totiž postupovali nešetrně, mohli byste ji narušit, na což je háklivá především mrkev.

Mohlo by vás zajímat:  Správné skladování udrží ovoce i zeleninu déle čerstvé, plné chuti i vitamínů

Pokud jde o celer a červenou řepu, odborníci nedoporučující listy odstraňovat řezáním, ale vykroucením, protože tak zůstane střed nepoškozen a plod zdravý.

Skladování ve skleníku nebo ve sklepě

Ke skladování kořenové zeleniny můžete využít pařeniště nebo skleník, musí však být takové konstrukce, že v něm zemina a plodiny nezamrznou. Pokud se nejedná o vytápěné prostory, je potřeba určité teplo a izolaci plodům zachovat překrytím netkanou textilií a v případě mrazů navíc ještě bublinkovou folií.

Zdroj obrázku: Pixabay

Pokud máte ke skladování zeleniny k dispozici sklep, je to ta nejlepší varianta. Doporučený postup je takový, že se zelenina uloží do beden ze dřeva a zasype pískem tak, aby byl vrch plodů vidět. Skladovací podmínky by měly zahrnovat teplotu maximálně 4 °C, ale nevadí o něco nižší, takže i sklep je možno v zimním období vyvětrat. Písek, kterým jste zeleninu zasypali, je nutné občas pokropit, protože má tendenci příliš vysychat.

Mohlo by vás zajímat:  Zdraví nejlépe prospěje mladá zelenina, má více důležitých živin a její příprava je rychlá

Krátkodobé skladování v domácích podmínkách

Pokud chcete prodloužit trvanlivost kořenové zeleniny přibližně o týden v rámci domova, můžete použít větší papírový sáček, v němž uděláte několik otvorů. Poté do něj uložte zeleninu a uzavřete jej. Vzhledem k vaření kolísá v kuchyni obvykle teplota vzduchu a právě před těmito změnami papír zeleninu uchrání. Přebytečná vlhkost pak vysublimuje otvory v sáčku.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-keep-root-vegetables-all-winter-long-no-freezer-required/
Přidat na Seznam.cz