Avokádo zraje rychle, při správném skladování vydrží i několik dní a bude vždy po ruce
Avokádo je nutričně velmi významným exotickým plodem využívaným v kuchyni například při přípravě pomazánek. Co s ním, aby si udrželo svěžest i několik dní od nákupu?
Co je avokádo?
Někdo říká, že avokádo je ovoce, někdo ho řadí mezi zeleninu. Kde je pravda? Avokádo je zvláštní, tváří se jako zelenina, ale přitom se jedná o druh ovoce. Uvnitř plodu je na naše tuzemské poměry značně velká pecka. Slupka zralého avokáda má zelenou až temně fialovou nebo černou barvu. Dobře vyzrálá dužnina je měkká a nažloutlá.
Zralost avokáda je věda, vyzkoušejte triky k uchování
Avokádo lze koupit v supermarketech v různém stupni zralosti. Plod, který budete zpracovávat ještě ten samý den, můžete koupit již dozrálý. Takové avokádo je velmi měkké a snadno ho rozetřete. Ale plánujete-li avokádo zařadit do jídelníčku až za několik dní, hledejte takové, které bude ještě částečně tvrdé. Uložit ho můžete do lednice a nechat ho v teple tzv. dojít až den před přípravou. Avokádo skladujte vždy vcelku. Ale i tak ho musíte v lednici hlídat, aby vám nepřezrálo. Abyste udrželi avokádo co nejdéle svěží, skladujte ho s rozkrojenou cibulí. Někdy se stane, že avokádo celé nespotřebujete. Zakapejte ho citrónovou šťávou a zabalte do fólie. Zabráníte tak nežádoucímu zhnědnutí.
Avokádo na mnoho způsobů
Exotické ovoce je cenným zdrojem minerálních látek a vitamínů. Obsahuje poměrně hodně draslíku, magnezia, fosforu a vitamínů C, E a B. Oproti jinému ovoci obsahuje dužnina jen mizivé množství cukru, ale nečekaně poměrně hodně tuku. I přesto je avokádo využíváno v různých dietách. Avokádo lze konzumovat tepelně zpracované i syrové například v pomazánce, kdy stačí přidat česnek a třeba sýr. Avokádo velmi příznivě působí na ledviny a močový systém a také pomáhá snižovat vysoký tlak. Avokádový olej využívá kosmetický průmysl do přípravků pro sjednocení tónu pleti a k odstranění pigmentových skvrn.