Rows Vegetables Organic Vertical Farming

Ve skleníku vypěstujeme v zimě zeleninu, bylinky i sazenice pro novou sezónu

Zahradní skleník je skvělým nástrojem pro pěstování rostlin po celý rok, včetně zimního období. I když zima přináší chladné teploty, krátké dny a méně slunečního světla, můžete stále využít svůj skleník k pěstování plodin, květin a bylin. Zde je několik způsobů, jak efektivně využít zahradní skleník v zimě:

1. Zimní zelenina

Zahradní skleník vám umožňuje pěstovat zeleninu i v zimě. Můžete zkusit pěstovat plodiny jako špenát, salát, ředkvičky, mrkev nebo cibuli. Díky skleníku budou vaše rostliny chráněny před nízkými teplotami a mrazem, což prodlouží dobu sklizně.

2. Bylinky

Bylinky jsou skvělou volbou pro zimní pěstování v zahradním skleníku. Rozhodněte se pro aromatické bylinky, jako je tymián, rozmarýn, bazalka nebo petržel, které mohou být použity při vaření po celý rok. Skleník jim poskytne dostatek světla a ochrání je před náročnými zimními podmínkami.

Mohlo by vás zajímat:  Mulčování kůrou je praktické a propůjčí zahradě estetický vzhled

3. Citrusové stromy

Pokud máte rádi exotické plody, zahradní skleník může být ideálním místem pro pěstování citrusových stromů, jako jsou citrony, pomeranče nebo limetky. V teplejším prostředí skleníku budou tyto stromy růst a plodit i v zimě.

4. Květiny a okrasné rostliny

Zahradní skleník může být také využit pro pěstování květin a okrasných rostlin. Některé druhy květin, jako jsou viole, bramboříčky nebo amarylis, kvetou v zimě a mohou dodat vaší zahradě nádherný vzhled, i když venku panuje zima.

5. Výsadba na příští sezónu

Zimní období může být ideálním časem pro přípravu na příští zahradní sezónu. V zahradním skleníku můžete předpěstovat sazenice pro jarní výsadbu. To zahrnuje květiny, zeleninu a bylinky. Předpěstování sazenic v kontrolovaném prostředí skleníku může zajistit zdravé a silné rostliny pro jaro.

Mohlo by vás zajímat:  Kávová sedlina podpoří rostliny doma i na zahradě
Farmer Life Gardener Planting Young Seedlings Parsley Vegetable Garden Close Up Man Hands Working Garden Planting Seeds Watering Plants
Zdroj obrázku: Freepik

6. Místo pro relaxaci

Zahradní skleník může být také místem pro odpočinek a relaxaci během zimního období. Můžete si vytvořit pohodlný koutek s lavicemi a teplými přikrývkami, kde si můžete užívat klid a krásu rostlin, i když venku je zima.

7. Sklizeň deště

Zahradní skleník může být využit i k zachycení dešťové vody, kterou můžete později použít pro zalévání rostlin. Tímto způsobem můžete šetřit vodu a snížit náklady na zahradničení.

8. Udržování skleníku

Nezapomeňte pravidelně udržovat svůj zahradní skleník v zimě. Kontrolujte teploty, větrání a vlhkost, abyste zajistili správné podmínky pro vaše rostliny. Odstraňujte sníh a led z krytu skleníku, aby se dostatečně dostávalo světla.

Mohlo by vás zajímat:  Houbařská sezona je v plném proudu. Nachystejte si zásobu na zimu, houby lze nejen sušit

Využití zahradního skleníku v zimě může být skvělým způsobem, jak prodloužit zahradní sezónu a užít si krásy rostlin i v chladných měsících. Pěstování zimní zeleniny, bylin a okrasných rostlin vám umožní mít pestrou a živou zahradu po celý rok.

Zdroj: https://greenhouseemporium.com/greenhouse-gardening-in-winter-what-plants-to-grow-in-the-cold-season/
Přidat na Seznam.cz