Frozen Berries Vegetables

Mrazení uchová potraviny čerstvé po dlouhé měsíce

Prostorný mrazák je součástí každé dobře vybavené kuchyně. Díky němu prodloužíme potravinám čerstvost i o několik měsíců a vše máme po ruce. Jenže zamrazování potravin má svá pravidla, která je třeba dodržovat. Jedině tak zajistíme potravinám delší životnost a nebudeme zbytečně plýtvat energiemi.

Zmrazování ovoce, zeleniny, masa a ryb

Zamrazit se v dnešní době dají téměř všechny potraviny. Nejčastěji se do mrazáku ukládá maso, ryby, ovoce a zelenina. Velké oblibě se těší také zmrazování hotových jídel. Když se udělá více omáčky nebo polévky, není nic jednoduššího než je zamrazit. Později stačí vyndat to, na co máte chuť, a v potřebném množství. Při zmrazování potravin dbejte na to, abyste použili vhodné obaly. Ideální jsou uzavíratelné krabice nebo igelitové sáčky.

Mohlo by vás zajímat:  Ta nejlepší hnojiva stojí pár korun a najdete je v každé kuchyni

Jídlo je nutné před zmrazením naporcovat. Jedině tak budete mít jistotu, že nerozmrazíte zbytečně moc jídla, které nakonec nesníte. Jednou rozmrazené potraviny znovu nezamrazujte. Porce si rozdělte a uložte do nádob nebo sáčků. Každou nádobu popište názvem pokrmu a datem zamrazení. Maso v mrazáku uschovejte po dobu maximálně tří měsíců. Hotové pokrmy můžete mít po dobu až čtyř měsíců. Dezerty nebo sušenky vydrží v mrazáku i půl roku.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak zpracovat zeleninu před zmrazením?

Abyste v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, i když bude zmrazená, blanšírujte ji. Zeleninu vložte před mrazením na několik minut do horké vody. Zelenina si tak lépe uchová svou barvu i všechny důležité živiny. Bylinky zamrazte jen tak. Můžete je také vložit do formiček na led naplněnými vodou nebo vývarem.

Mohlo by vás zajímat:  Oslňte přátelé svým kuchařským uměním při grilování. Nachystejte si to nejlepší vybavení

Dejte pozor, aby se vám potraviny k sobě nelepily. Čerstvé potraviny umístěte do mrazáku tak, aby se nedotýkaly již zmrazeného jídla v mrazáku. Důležité je také správné skladování zmrazených potravin. Nikdy by vám jídlo nemělo přimrznout k sobě.

Zdroj: https://www.safefood.net/food-storage/freezing
Přidat na Seznam.cz