Glass Milk Bottle Background

Mléko zachutná i našim rostlinám. Zlepší stav listů a ochrání je před chorobami

Domácí přírodní hnojiva jsou perfektní náhradou za chemické prostředky dostupné v obchodech. Jsou také mnohem levnější a umožňují využít dokonce i odpad z kuchyně. Jako hnojivo může posloužit například i prošlé sušené mléko, které byste jinak museli vyhodit. Je zdrojem bílkovin a můžete ho použít jako přísadu do substrátu pro rostliny, které potřebují vápník. Cukry v mléce jsou živnou půdou pro mikroorganismy.

Můžete použít sušené i tekuté mléko

Mléko nemá blahodárný účinek jen na naše zdraví, ale i na zdraví rostlin. Pomáhá mimo jiné i v boji proti bledým listům. Prášek stačí smíchat s vodou a výslednou směsí rostlinu zalít jednou za dva až tři týdny. Jako hnojivo lze použít i klasické tekuté mýdlo, avšak pouze ve zředěné formě. Je to proto, že tuk v něm obsažený může nepříznivě ovlivnit cirkulaci vody a vzduchu v substrátu.

Mohlo by vás zajímat:  Pozitivní návyky zlepší náladu i náš vzhled. Hubnutí nemusí být dřina

Mléko je bohaté na vápník a mnoho dalších cenných živin. Je to přirozený způsob hnojení rostlin, avšak pro některé z nich může být i škodlivé. Mléko se navíc rychle kazí a bakterie, které se podílejí na fermentaci, negativně ovlivňují kořenový systém. Proto se doporučuje rostliny zalévat pouze roztokem mléka ve vodě, a to v poměru asi 50–100 ml na litr vody.

Zdroj obrázku: Freepik

Má mnoho blahodárných účinků

Mléčné hnojivo dodává rostlinám základní živiny, má pozitivní vliv na jejich růst a také silný posilující účinek. Chrání je před mnoha nemocemi a chorobami. Mimo jiné může zastavit choroby rajčat, vymýtit škůdce rostlin a zbavit je plevele. Vodní roztok mléka také dobře poslouží při dezinfekci zahradního nářadí.

Mohlo by vás zajímat:  Zimostráz je ideální k tvarování podle libosti. Prořezávání má ale svá pravidla

Přestože mléčné hnojivo má mnoho prospěšných vlastností, ne každá rostlina na něj bude dobře reagovat. Pozitivně působí třeba na aloe vera, zvonky, palmy v květináčích, kapradiny, tchynin jazyk a fíkusy. Mlékem není vhodné přihnojovat rostliny, které nemají rády vápenatá hnojiva. Kyselomilným rostlinám se tedy rozhodně líbit nebude.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/milk-fertilizer.htm
Přidat na Seznam.cz