Tick 5479503 1920

Klíšťata číhají i na zahradě. Daleko od pozemku je udrží kvetoucí rostliny

Jakmile se venku udělá hezky, okamžitě vyrážíme ven a toužíme po přírodě na zahradě, v lese i na louce. Bohužel nám toto období mohou zkazit klíšťata, která představují velké zdravotní riziko pro děti i dospělé. Chránit se proti klíšťatům můžete samozřejmě pomocí přírodního nebo chemického repelentu a také vhodného oblečení. Existuje ale způsob, jak je vyhnat ze své zahrady.

Levandule a šanta kočičí

Levandule má pro lidi nádhernou vůni, ale většina hmyzu ji nesnáší. Klíšťata nejsou žádnou výjimkou, takže ji můžete snadno použít v boji proti těmto parazitům. Levandule obsahuje hodně esenciálních olejů, díky kterým slouží jako přírodní repelent. Navíc obsahuje také linalool acetát nebo o-cymeny, které odpuzují klíšťata, komáry a mouchy.

Mohlo by vás zajímat:  Kávovou sedlinu můžeme využít jako hnojivo. Lze ji přimíchat do půdy nebo zálivky

Zápach šanty kočičí láká všechny kočky, ale na klíšťata má naprosto opačný efekt. Tato rostlina je velmi nenápadná a dosahuje výšky maximálně 40 cm. Její květy připomínají levanduli. Vypěstovat si ji můžete velmi jednoduše, protože nemá velké požadavky. Jednou za rok ji zalijte kompostem a vyberte jí světlé místo v polostínu. Klíšťata se vám budou vyhýbat a kočky budou mít radost.

Zdroj obrázku: Freepik

Rozmarýn a dalmatská chryzantéma

Rozmarýn je úžasné koření, které můžete využít v kuchyni, ale také při aromaterapii. Rozmarýn je ale také rostlinou, která odpuzuje klíšťata, takže byste na něj na zahradě rozhodně neměli zapomínat. Potřebovat bude velmi kyprou a propustnou půdu. Poskytněte mu hodně světla i tepla. Díky tomu získáte nejen užitečné koření, ale také se zbavíte klíšťat na své zahradě.

Mohlo by vás zajímat:  Venkovní rostliny v květníku potřebují dostatečnou ochranu před mrazem

Poslední rostlinou je chryzantéma dalmatská, která celé léto kvete a navíc odpuzuje klíšťata i komáry. Její květy připomínají kopretiny, ale jinak je velmi nenápadná. Vyžaduje jen úrodnou a dobře odvodněnou půdu, čistou polohu a přiměřenou závlahu. S touto péčí snadno poroste a bude vám nádherně kvést během letních měsíců.

Zdroj: https://happydiyhome.com/plants-that-repel-ticks/
Přidat na Seznam.cz