Young Ginger Bamboo Basket White

Pro zázvor už se nechodí do obchodu, ale na parapet. Jeho vypěstování nestojí žádnou námahu

Zázvor je sice tropická rostlina, ale v našich zemích ji konzumujeme často. Většina z nás si vybaví aromatické koření, které úžasně zahřeje a posílí imunitní systém. Mnoho lidí si ale vůbec neuvědomuje, že si mohou tento jedinečný produkt vypěstovat u sebe doma! Zjistěte, za jakých podmínek se mu bude nejvíce dařit a jak ho zasadit.

Zázvor jako pokojová rostlina

Zázvor se v současnosti nevyskytuje nikde ve volné přírodě. Vypěstovat si ho ale můžete i vy, abyste si ho nemuseli neustále kupovat v obchodě. Přízemní část zázvoru se skládá z velkých tmavě zelených listů. Rostlina může celkově dorůst až jednoho a půl metru a počítejte s tím, že se jedná o tropickou rostlinu. Má proto velmi ráda teplo.

Mohlo by vás zajímat:  Kuny odpudí zvířecí chlupy, citron, vejce nebo závěsné vůně

V našich přírodních podmínkách pro ni bude nejlepší pěstování v interiéru. Během léta můžete květináč umístit na balkon, terasu nebo zahradu, ale musíte počkat, až bude venku skutečně teplo. Venkovní teplota nesmí přes den klesnout pod 20 stupňů a v noci zázvor potřebuje alespoň 15 stupňů. Podívejte se, jak rostlinu zasadit a pěstovat.

Zdroj obrázku: Pixabay

Jak si vypěstovat vlastní zázvor?

V první řadě potřebujete široký, ne příliš hluboký květináč. Mezi jednotlivými kusy plodiny musí být v zemi minimálně 20 centimetrů. Při nákupu se dívejte na kvalitu. Suché, rozpadlé nebo plesnivé kousky rozhodně nejsou vhodné k výsadbě. Oddenek rozdělte na třícentimetrové kousky. Odložte na teplé místo na 2 dny. Zasaďte mělce do půdy, zakryjte tenkou vrstvou zeminy (až 5 cm) a zalijte. Na začátku umístěte květináč na slunce a každý den ho jemně zalévejte.

Mohlo by vás zajímat:  Neobvyklý, přesto účinný mléčný postřik zajistí rajčatům potřebnou ochranu

Péče není těžká. Substrát musí být neustále mírně vlhký. Jestli zasadíte zázvor nyní na začátku jara, měli byste koncem června nebo začátkem července přidat hnojivo z vermikompostéru. Oddenek můžete vykopat během října. Na podzim uvidíte, že listy budou žloutnout a uvadat. Je to naprosto normální a nemusíte se toho obávat.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/ginger/growing-ginger-in-containers.htm
Přidat na Seznam.cz