Beautiful Juicy Green Basil Close Up Traditions Italian Cuisine Herbs Seasonings Taste Aroma Enjoy Summer Ingredients Fine Cuisine

Čerstvé bylinky ze supermarketu málokdy přežijí přenos domů. Zachrání je několik kroků

Mnohé kulinářské pořady v televizi a na internetu způsobily, že se stále více lidí vrací k domácímu vaření. Je velmi známo, že k dochucování se hodí nejlépe bylinky, a především ty čerstvé, nikoli sušené z balíčků v obchodech. Bohužel bylinky, které si často zakoupíme v obchodech, rychle vadnou. Přinášíme pár triků, jak jim prodloužit život.

Krása, která rychle zmizí

Musíte vědět, že všechny bylinky, které si koupíte, se pěstují ve sklenících, kde mají slunce, živiny a vlhkost. V tom však může být i velká nevýhoda. Takové bylinky pak nejsou přizpůsobeny horším podmínkám a mají problém přežít mimo skleník. Kromě toho dobře netolerují ani dopravu do obchodů. Ještě předtím, než se dostanou na pulty, jsou uloženy v chladírenských skladech, které doslova zmrazí jejich životní procesy.

Mohlo by vás zajímat:  Pivní past zbaví otravných komárů, prevence je stále důležitá

Zakoupené bylinky zažívají tepelný šok, v důsledku čehož jsou oslabené a pak dále nerostou. Tyto rostliny pak rychle chřadnou před očima a brzy je musíme nahradit novými bylinkami. Zmražená, nehydratovaná, nebo hydratovaná až moc, a hladová po minerálech potřebných k vývoji zažije rostlina další šok, když ji přineseme domů. Mění se její místo, světlo i vlhkost. Takto oslabená rostlina může být lehce napadena sporami plísní. Naštěstí však může být i taková rostlina zachráněna.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak bylinkám zajistit delší životnost

Jako první určitě rostlinku seřízněte. Výška 6 centimetrů je akorát. Odříznuté stonky můžete hned použít k vaření nebo vysušit a schovat na později. Odstraněním větviček tak posílíme další a vytvoříme jim snazší přístup ke světlu. Další věc je půda. Zakoupené bylinky by se měly přesadit do větších květináčů, doplněných o úrodný substrát. Bylinky jako majoránka, bazalka nebo tymián můžete zasadit do menších květináčů, protože se zakořeňují jen mělce. Hlubší květináč bude potřebovat máta, meduňka a rozmarýn.

Mohlo by vás zajímat:  Když muškáty trucují a nechtějí kvést, přichází na pomoc známý plevel. Balkon bude obsypaný květy

Důležitá je i správná drenáž květináče, aby se v něm nezadržovala přebytečná voda, která může následně způsobit hnilobu kořínků. Přesazené rostlinky by měly být umístěny na světlém místě při chladnější teplotě. Chcete-li umístit bylinky na parapet, nezapomeňte zkontrolovat, zda radiátor moc nehřeje. V zimě chraňte rostliny před mrznutím a v jejich blízkosti neotevírejte okno. Nezapomeňte na pravidelnou zálivku a brzy se budete moci těšit na bohatou úrodu bylinek.

Zdroj: https://www.squaremilefarms.com/post/how-to-keep-supermarket-herbs-alive-5-top-tips
Přidat na Seznam.cz