Tropical Epipremnum Aureum Plant Glass Bottle Decoration Wood Table

Škůdci a nemoci ohrožují i domácí rostliny. Zachrání je jedině rychlý zásah

Každý by se chtěl chlubit krásnými a zdravými rostlinami. Někdy se i při vší naší péči se stane, že je napadne nějaká nemoc nebo škůdce. Nejdůležitější je určit přesně, o jakou nemoc jde, abychom následně mohli začít s jejich léčbou.

Skvrny vás mohou potrápit nejen na oblečení

Jednou z častých chorob bývá šedá plíseň. Projevuje se šedými skvrnami, které se postupně rozšiřují po celé rostlině. Při napadení touto nemocí musíte přesunout rostlinu pryč od ostatních, aby se plíseň nerozšířila i na ně. Dále musíte odstranit napadené části a celou rostlinu ošetřit fungicidním přípravkem. Je dobré omezit zalévání a rostlinu umístit na sluneční světlo.

Mohlo by vás zajímat:  Vyrobte si domácí chilli olej: hodí se nejen do omáček, vyléčí ischias a pomůže zhubnout

Podobná nemoc jako předchozí nemá speciální název, ale také se vyznačuje skvrnami na listech. Ty bývají zpočátku žluté a později se mění na hnědé. Na spodní straně listů se může vyvinout i mycelium se sporami. Rostlinu je třeba také oddělit od ostatních a následně odstranit napadlé části. Nakonec rostlinu ošetřete fungicidním přípravkem. Je dobré, když místnost, ve které se nachází taková rostlina, často větráte.

Zdroj obrázku: Freepik

Škůdci nejsou problémem jen vnějších rostlin

Vaši rostlinu může napadnout jistý druh roztočů. Ti vypadají jako malí pavouci a nacházejí se na spodní části listů, kde si vytvářejí pavučinovou síť. Následně se živí šťávou z rostliny, což vede k jejímu umírání. Většinou za to může nízká vlhkost a vysoká teplota v místnosti. Když spatříte takové příznaky, rostlinu ihned oddělte od ostatních a nastříkejte insekticidním přípravkem.

Mohlo by vás zajímat:  Úkoly každého zahradníka, které je nutné stihnout v říjnu

Aby se tyto problémy opět nevrátily, musíte dbát na správnou péči o rostliny. Každý druh rostliny potřebuje jiné způsoby a množství zavlažování nebo hnojení. Také při hnojení byste měli dbát na doporučení výrobce. Při přílišném hnojení můžete rostlině více ublížit než pomoci. Ovšem ne s každou nemocí musíte hned bojovat chemikáliemi. Někdy stačí udělat odvar z cibule nebo česneku. U česneku stačí, když dáte oloupaný stroužek do země s rostlinou. Česnek jako přírodní antibiotikum bude bojovat proti houbovým onemocněním a parazitům.

Zdroj: https://hgic.clemson.edu/factsheet/houseplant-diseases-disorders/
Přidat na Seznam.cz