Myti1

Umýt zeleninu a ovoce vodou mnohdy nestačí, mohou být zdrojem nebezpečných chorob

Dnes nemusí stačit tradiční umytí pod tekoucí vodou. V posledních letech se zelenina i ovoce hnojí chemickými prostředky, které rozhodně jíst nechceme. Jak tedy nejdůkladněji očistit zeleninu i ovoce, abychom si na nich mohli pochutnat?

Musíte se zbavit všech nečistot a bakterií

Jablka, rajčata i další zelenina může obsahovat choroboplodné zárodky nebo bakterie typu E.coli či salmonely. Ty se mohou objevit ve špinavé vodě a půdě, která je kontaminovaná, nebo z důvodu špatné hygieny, která je ve většině zemí nedostatečná. Lidé, kteří ovoce či zeleninu balí, aby se poslala do celého světa, mohou být nemocní, a proto je třeba vždy zeleninu doma ještě umýt, aby nepřišly nepříjemné zdravotní problémy.

Mohlo by vás zajímat:  Kurkuma je víc než obyčejné koření. Přírodní nápoj z této rostliny udrží tělo i mysl v kondici
Zdroj obrázku: Freepik

Na ovoce a zeleninu se ve většině případů stříkají pesticidy, které nejsou pro lidské zdraví vhodné. Nežádoucí účinky se ale mohou projevit až po několika letech, protože pesticidy mohou způsobit dokonce hormonální problémy. Proto nikdy nezapomínejte zeleninu omýt vodou nebo si připravit směs, díky které bude čistá a nebudete muset mít strach z konzumace.

Na odstranění bakterií si připravte kyselou vodu

Kyselou vodu připravíte v litru vodu, kam přidáte půl hrnku octa (jablečného nebo vinného), nebo zkuste kyselinu citronovou (asi 2–3 lžíce). Zeleninu nebo ovoce v tomto roztoku mějte asi 3–‍4 minuty. Pesticidů se zbavíte jinou směsí, která by měla být zásaditá. Do litru vody stačí přidat lžičku jedlé sody a stejně jako předtím nechte zeleninu v roztoku 3–4 minuty.

Mohlo by vás zajímat:  Zázračný olej z dalekého zámoří dnes používají hospodyňky po celém světě. Jeho účinky jsou neocenitelné
Zdroj obrázku: Freepik

Při mytí ovoce a zeleniny byste pokaždé měli nosit ochranné rukavice. Zabráníte tak proniknutí bakterií do pokožky nebo pomocí vdechování do těla. V obchodě máte také možnost obléknout se do ochranných pomůcek, tam postačí i obyčejný igelitový pytlík. Rukavice byste měli používat také na nákupní košíky, obzvláště v době, kdy je vyšší riziko nákazy například chřipkou.

Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-wash-fruit-and-vegetables/
Přidat na Seznam.cz