Zmrazením prodlužujeme trvanlivost potravin, ale chybným rozmrazováním ohrožujeme kvalitu i naše zdraví
Existuje několik způsobů, jak maso rozmrazit. Všechny ale nejsou bezpečné pro naše zdraví. Nejlepší metodou je rozmrazení masa v ledničce. Není to ale nejrychlejší, protože v lednici se maso bude povolovat několik hodin. Jestliže tedy potřebujete hovězí nebo drůbeží maso mít k dispozici co nejrychleji, můžete použít některý z následujících tipů.
Pomoci může studená voda
Jestliže chcete mít maso rozmrazené zdravě, vložte ho do studené vody. Maso dejte do sáčku do nádoby se studenou vodou, kterou vyměňujte každých 30 minut. Můžete také vložit maso v sáčku pod proud tekoucí vody, jestli nemáte možnost první volby. V teplé vodě maso nikdy nerozmrazujte. Stimulujete tím růst bakterií, které mohou způsobit otravu. Navíc jestli si z takového masa připravíte jídlo, bude mít nepříjemný zápach.
Tato metoda je mnohem rychlejší než rozmrazování v chladničce. Je také bezpečné. Maso není vystaveno vysokým teplotám. Půl kilogramu masa by mělo být připraveno asi za hodinu. Nevýhodou je čas, který musíte hlídat, abyste vyměnili studenou vodu. Navíc se k masu do sáčku nesmí voda dostat.
Mikrovlnná trouba je nejrychlejší řešení
Jestli máte mikrovlnnou troubu, můžete maso rozmrazit v ní. Nastavte jen vhodný program a počkejte, až signál naznačí, že je maso připravené. Některé modely mikrovlnek již mají zabudovaný systém rozmrazení, kdy si nastavíte váhu masa, a poté se sama vypočítá doba, za kterou bude maso připravené.
Tato metoda je nejrychlejší, je pohodlná a nemusíte se vlastně o nic starat. Nevýhodou ale může být, že maso můžete snadno uvařit. Proto si dávejte pozor, aby se maso nerozmrazovalo příliš dlouho. Mohly by se do masa dostat bakterie, které jsou pro naše zdraví škodlivé.
Do mikrovlnné trouby se také nehodí všechny druhy misek nebo tácků. Některé se mohou vlivem horkého vzduchu roztavit nebo se do vzduchu dostanou škodlivé chemikálie. Proto na rozmrazení masa použijte talíř. Rozmrazené maso nikdy znovu nezamrazujte, protože to by byl nejjistější způsob, jak dostat salmonelu.
Můžete nechat maso volně rozmrazit na lince, ale bude to trvat dlouhou dobu. Jestli ale nespěcháte na to, aby bylo rychle rozmrazené, je to nejjednodušší způsob, navíc tím neohrožujete své zdraví a je tu minimální šance, že se do masa dostanou bakterie a další mikroorganismy.