Image

Jednoduchá a vydatná snídaně jako od šéfkuchaře: vejce zapečené v rajčeti

Vejce v rajčatech vytvoří ideální snídani. Nepotřebujete žádné speciální ingredience, přesto budou vypadat krásně. Rajčata jsou cenným zdrojem vitamínů a minerálů, vejce zase obsahují spoustu bílkovin. I když tento pokrm vypadá sofistikovaně, zvládne ho připravit téměř každý. Co budete na tuto báječnou snídani potřebovat?

  • 4 vejce,
  • 4 rajčata,
  • pažitku,
  • asi 60 g mozzarelly,
  • trochu olivového oleje,
  • sůl a pepř,
  • majonézu.
Zdroj obrázku: Freepik

Opatrně vydlabejte rajčata

Nejdříve vezměte čtyři větší rajčata, odkrojte vršek se stopkou a opatrně lžičkou vydlabejte vnitřek. Pažitku nasekejte nadrobno a vhoďte dovnitř rajčat. Mozzarellu, případně jiný sýr, nakrájejte na kostičky. Musí být v takové velikosti, aby se snadno vešly dovnitř rajčat. Pár jich dovnitř nasypte. Pak do každého rajčete vyklepněte jedno vejce. Dávejte přitom pozor, aby se dovnitř nedostal ani kousek skořápky.

Mohlo by vás zajímat:  Při vaření špenátu děláme často zásadní chyby, které ničí důležité živiny

Na vejce nasypte ještě trochu sýru. Vezměte menší pekáč, vymažte ho trochou oleje a rovnoměrně v něm rozložte naplněná rajčata. Nesmí se překlopit ani převrhnout, jinak by náplň vytekla do pekáče. Posypte ještě trochou pažitky a ozdobte majonézou. Tu můžete případně přidat až po upečení. Rajčata pečte v troubě asi dvacet minut na 200 °C.

Zdroj obrázku: Freepik

Zasypte sýrem

Po vytažení z trouby můžete rajčata znovu zasypat sýrem nebo jednoduše přiklopit odříznutým vrškem, který nám na začátku zbyl. Pak už můžete tuto zdravou a jednoduchou snídani servírovat. Perfektně zasytí na celé dopoledne díky bílkovinám ve vajíčku. Rajčata zase překypují vitamíny a antioxidanty.

Mohlo by vás zajímat:  Naučte se uvařit tu nejlepší rajčatovou polévku. K dokonalé chuti postačí jen pár ingrediencí

Pouhých tři sta gramů rajčat pokryje celodenní dávku vitamínu C. Sto gramů rajčat zase obsahuje asi deset procent doporučené dávky vitamínu E za den. Snižují riziko srdečně-cévních onemocnění, vyrovnávají hladinu cholesterolu, a dokonce chrání oči před vznikem šedého zákalu. Vyplatí se tedy zařadit je pravidelně do jídelníčku.

Zdroj: https://www.marthastewart.com/1050617/baked-eggs-whole-roasted-tomatoes
Přidat na Seznam.cz