Přibývá českých zemědělců zapojených do Iniciativy pro udržitelné pěstování pšenice

Tomatoes 3702942 1920

Společnost Mondelēz International rozšiřuje v České republice svůj program udržitelného pěstování pšenice nazvaný Iniciativa Harmony. Meziročně se do něj zapojili další pěstitelé z Čech a Moravy. Z jejich pšenice v letošním roce vznikne více než 30 tisíc tun mouky, kterou následně výrobní závody společnosti v Opavě, Lovosicích a Mariánských Lázních zpracují do svých sušenek a oplatek. Čeští spotřebitelé se s logem Iniciativy Harmony setkávají na výrobcích BeBe Dobré ráno nebo Brumík.

Domácí sušená rajčata bez chemie připravíte bez sušičky, stačí běžná trouba

Tomatoes 2500819 1920

Populární původně italská specialita, sušená rajčata, pronikla i do mnoha tuzemských receptů. Většina z nás sušená rajčata kupuje v supermarketu, a to přesto, že rajčata si běžně pěstujeme na zahrádkách, a tak jich v sezoně míváme přehršel. Pokud sami patříte mezi zahrádkáře a máte vysazená i rajčata, zbystřete. Dnes vám prozradíme, jak si je můžete doma snadno a levně usušit. Nemusíte tak rozmýšlet, jak naložíte s nadúrodou rajčat.

Nakládané zelí je vitamínová bomba, k dokonalé chuti stačí dvě ingredience

Kohl 4548054 1920

Nakládané zelí je jednou z nejdravějších potravin, které můžete v zimě jíst. Už naše babičky věděli, že správně uskladněné nakládané zelí pomůže přečkat zimu, kdy není žádné čerstvé ovoce a zelenina. A i když dnes koupíme i uprostřed zimy prakticky cokoli, není důvod si nakládané zelí odříkat. A navíc si ho můžete připravit sami doma, není to nic obtížného. Středoevropská superpotravina Nakládané zelí obsahuje hodně vlákniny, probiotika v čele s laktobacily, kyselinu mléčnou a vitamín C.

Okurková plíseň je silný soupeř, dle našich babiček pomáhá čerstvé mléko

Cucumbers 3809535 1920

Žlutozelené skvrny na okurkách znamenají pro zahrádkáře téměř katastrofu, jelikož s sebou přináší riziko uhynutí rostlin. Okurková plíseň se snadno přenáší a ohrožuje kromě okurek i rajčata. Poznat ji lze snadno – na horní straně listů se objeví hranaté žlutozelené skvrny, které jsou ohraničené listovými žilkami. Tyto skvrny se rychle rozšíří a na spodní straně listů se začne tvořit šedofialové podhoubí. Jak se tedy této okurkové katastrofě postavit?

Kvalita ovoce a zeleniny se liší podle místa prodeje, lepší bývá dražší

Salad 2756467 1920

Ať nakoupíte zeleninu a ovoce kdekoliv, zřejmě čekáte, že domů přinesete totéž. Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na ověření kvality ovoce a zeleniny zakoupených ve stejný den na tržišti, v supermarketu, diskontní samoobsluze a večerce. Aby bylo srovnání zajímavější, připojila k testování i vzorky zakoupené v německém Lidlu. Výsledek testu potvrdil, že za lepší kvalitu si musíte připlatit. Do testu byly konkrétně vybrány salátová okurka, mrkev, ledový salát, rajčata, červená jablka a jahody. „Testování a nákup vzorků proběhly podle přesně daných pravidel.

Je český česnek opravdu nejlepší, nebo jde jen o marketing

Garlic 3419544 1920

V posledních letech stoupá zájem o český česnek. Podle častého názoru je domácí česnek ten nejlepší, tedy nejvýraznější. Redakce časopisu dTest proto do laboratoře poslala celkem 17 balení česneku z různých zemí s cílem zjistit, jak se liší jeho kvalita v závislosti na zemi původu. Bez česneku se neobejde žádná ze světových kuchyní. Nepostradatelný je pro Čínu, Itálii nebo Španělsko.

Chyby při zavařování okurek mají vliv jak na hořkou chuť, tak na konzistenci

Pickled Cucumbers 1520638 1920

Snažíte se o plodnou úrodu okurek a nedaří se Vám? Existují tři základní chyby, ke kterým může dojít, i když je úmysl sebelepší. A jak pečovat o rostlinu po sklizni plodů? Okopávání Okopávání by mělo být prováděno dříve, než naroste plevel. Se zvětšující se rostlinkou roste i síla, které bude zapotřebí k jejímu vymýcení, přičemž bohatě postačí lehké zrytí půdy. Pamatujte, že jedna zálivka stačí na jedno kypření.

Nejčastější chyby při nakládání okurek mohou výrazně ohrozit jejich chuť

Pickled Cucumbers 1520638 1920

Při nakládání okurek se většina z nás řídí receptem používaným po celé generace. I při dodržení všech popsaných bodů se však můžeme dopustit chyb, které mohou ohrozit výslednou chuť této nakládané zeleniny. Které jsou ty nejčastější? Říká se, že opakování je matkou moudrosti. Opakovat však můžeme i omyly, a to častokrát nevědomky. I ten nejpropracovanější recept nemusí vždy brát v potaz detaily, které výrazně ovlivní výsledek.