Chyby při zavařování okurek mají vliv jak na hořkou chuť, tak na konzistenci

Snažíte se o plodnou úrodu okurek a nedaří se Vám? Existují tři základní chyby, ke kterým může dojít, i když je úmysl sebelepší. A jak pečovat o rostlinu po sklizni plodů?

Okopávání

Okopávání by mělo být prováděno dříve, než naroste plevel. Se zvětšující se rostlinkou roste i síla, které bude zapotřebí k jejímu vymýcení, přičemž bohatě postačí lehké zrytí půdy. Pamatujte, že jedna zálivka stačí na jedno kypření. Dva až pět centimetrů kypré vrstvy navrchu zabrání vypařování vody ze spodních vrstev. Po dešti je zapotřebí půdu znovu zkypřit, na což je vhodný trojzubec.

Pozor na vodu

Okurky vodu milují a potřebují, ale bohatě postačí zalití jednou za čas, v hojné míře. Při přelití se tvoří méně kořenů. Naopak v době sklizně je zapotřebí velké množství vody, průměrně 2 až 3 konve na metr čtvereční. Rostliny, které rostly v suchém prostředí, potřebují méně vláhy i v období sklizně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak na sklizeň?

Okurky, které budou použity na zavařování, musí být sklízeny jednou za dva dny, v ideálním případě denně. Necháme-li plod přerůst, přijdeme o 3-5 okurek, které již nevyrostou, ale získáme okurky vhodné na salát i kvašení.  Dávejte pozor na okurky, a dotýkejte se jich co nejméně. Přílišné pohyby plody oslabují a ty opadávají.

Péče po odplození?

Vytrhejte šlahouny ze země, zdravé rostliny použijte do kompostu a ty nemocné spalte. Pro jejich nadělení se hodí mulčovač nebo sekačka. Záhon nakonec zryjte a do půdy přimíchejte rostlinný materiál, který ji dostatečně vyživí.

TIP proti hořkým okurkám

Pokud zavaříte okurky do sklenic, a ty jsou nakonec hořké, nevěšte hlavu. Po dvou až třech týdnech se hořkost u sterilovaných okurek ztratí. Pro jejich sběr je však doporučováno ráno, kdy nejsou zahřáté sluncem. Během sběru se jednotlivých okurek dotýkejte minimálně.

Přidat na Seznam.cz