Mražené ovoce a zelenina jsou vždy po ruce, pozor ale na složení

Raspberry 683053 1280

Pokud jde o různé konzervační postupy, mražení je jistě jedním z nejlepších, protože při správném provedení zajišťuje, že mražené potraviny bude možné zkonzumovat až po nějaké době od zakoupení a budou obsahovat všechny důležité látky, které jsou v čerstvém ovoci a zelenině. Navíc díky mražené zelenině a ovoci si můžeme dopřát v průběhu celého roku i takové druhy, které zrovna nemají sezónu.

Bez kořenové zeleniny by česká kuchyně ani nebyla. Při správném skladování vydrží dlouho svěží

Parsnips 3860993 1280

Kořenová zelenina, která se hodí k uskladnění, je především mrkev a petržel, a to takzvané pozdní odrůdy. Skladovat je možné ale i jiné druhy, například ředkev, celer nebo červenou řepu. Tipy na správné uskladnění zeleniny se hodí nejen samotným pěstitelům, ale komukoliv, kdo například dostává přebytky ze zahrady a chce si je co nejdéle uchovat. Opatrnost při sklizni Základním předpokladem úspěšného uskladnění je neporušenost zeleniny, na to je třeba myslet zejména při její sklizni.

Brambory vždycky něčím překvapí. Zajímavosti, které jste o nich určitě nevěděli

Potatoes 1585075 1920 (1)

Nejvíce vitamínů se nachází pod jejich slupkou. Proto stojí za to, kupovat si nové brambory se slupkou a ty hned sníst, starší raději oloupejte a poté uvařte. Brambory by se správně měly uchovávat ve fólii a v chladničce. Mnoho lidí je ale má ve spíži, uskladněné v pytli, ve kterém je zakoupili.  Brambory mohou zachránit přesolenou polévku Brambory jsou zelenina, která je v některých zemích nedoceněná.

Zelené fazolky lze upravit na mnoho způsobů, vždy ale budou zdravým doplňkem jídelníčku

Beans 3702999 1920

V 17. století byly velmi populární a do Evropy se dostaly díky španělským námořníkům. Řeč je o zelených fazolkách, které si postupně získaly na oblibě a dnes jsou součástí mnoha pokrmů a také zdravého životního stylu. Pěstují se téměř po celém světě a stojí za to, je alespoň vyzkoušet.  Fazole se nesmí jíst syrové Obsahují látky, které jsou pro člověka škodlivé, takže si je nikdy syrové nedávejte. Stačí jen 12 minut vaření a jsou připravené ke konzumaci.

Obyčejné fazole s neobyčejnými účinky na zdraví patří do každodenního jídelníčku

Beans 316592 1280

Luštěniny bezesporu patří mezi nejlepší superpotraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit. Existuje celá řada zdravotních důvodů, proč byste měli jíst fazole. V mnoha chudých zemích tvoří hlavní složku stravy. Některé státy je považují za významnou součást národní kuchyně – dobrým příkladem je Mexiko. Fazole bývají velmi důležité pro vegetariány, protože jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a dovedou tak dobře suplovat maso. Skvělé při dietě Ve 100 gramech nevařených fazolí najdete přibližně 7 gramů čisté bílkoviny.

Fialový květák vnese do pokrmů špetku exotické pikantnosti a zdroj důležitých živin

Vegetables 1218701 1920

Fialová forma květáku se od svého bílého bratrance neliší pouze vzhledem, ale i v chuti. Tato pozoruhodná odrůda pochází původně z Kypru. Do střední Evropy byl dovezen na přelomu 16. a 17. století. Někteří jeho chuť popisují jako výrazně kořeněnou, štiplavou a celkově zajímavou. Díky své výrazné fialové barvě představuje i vysoce estetický prvek, který pozvedne každý pokrm na jasně vyšší úroveň. Krásný i velmi zdravý Málokdo by věřil, že je fialová barva odrůdy zcela přirozená.

Široké využití brambor v kuchyni je známé, ale jejich skvělé vlastnosti jsou cenné i jinde

Potatoes 1585075 1920 (1)

Brambory jsou hojně používanou surovinou zejména v kuchyni. Mnoho lidí si pěstuje různé druhy brambor na svých zahradách, někteří pěstují brambory dokonce i v pytlích na terase nebo na balkóně. Brambory se dají použít jako hlavní díl jídla, ale také jako příloha. Můžeme je upravovat na nespočet způsobů od obyčejných vařených brambor přes bramborové knedlíky až po bramborový dort a pečivo.

Nová sezóna zavařování před námi. Několik tipů, jak to zvládnout bez stresu

Jam 428094 1920

Zásoby na zimní období mají své důvody. Pusťte se do příprav džusů, kompotů, džemů a dalších věcí, které si můžete konzervovat hned po sběru čerstvého ovoce a zeleniny. Důležitou součástí je výběr správné sklenice.  Sklenice nejdříve vyvařte a používejte nová šroubovací víčka Sklenice vybírejte jen ty, které nejsou poškozené. Umyjte je a dejte vyvařit, můžete je ponořit do horké lázně v hrnci.