Pokud jde o různé konzervační postupy, mražení je jistě jedním z nejlepších, protože při správném provedení zajišťuje, že mražené potraviny bude možné zkonzumovat až po nějaké době od zakoupení a budou obsahovat všechny důležité látky, které jsou v čerstvém ovoci a zelenině. Navíc díky mražené zelenině a ovoci si můžeme dopřát v průběhu celého roku i takové druhy, které zrovna nemají sezónu.
Kořenová zelenina, která se hodí k uskladnění, je především mrkev a petržel, a to takzvané pozdní odrůdy. Skladovat je možné ale i jiné druhy, například ředkev, celer nebo červenou řepu. Tipy na správné uskladnění zeleniny se hodí nejen samotným pěstitelům, ale komukoliv, kdo například dostává přebytky ze zahrady a chce si je co nejdéle uchovat. Opatrnost při sklizni Základním předpokladem úspěšného uskladnění je neporušenost zeleniny, na to je třeba myslet zejména při její sklizni.
Nejvíce vitamínů se nachází pod jejich slupkou. Proto stojí za to, kupovat si nové brambory se slupkou a ty hned sníst, starší raději oloupejte a poté uvařte. Brambory by se správně měly uchovávat ve fólii a v chladničce. Mnoho lidí je ale má ve spíži, uskladněné v pytli, ve kterém je zakoupili. Brambory mohou zachránit přesolenou polévku Brambory jsou zelenina, která je v některých zemích nedoceněná.
V 17. století byly velmi populární a do Evropy se dostaly díky španělským námořníkům. Řeč je o zelených fazolkách, které si postupně získaly na oblibě a dnes jsou součástí mnoha pokrmů a také zdravého životního stylu. Pěstují se téměř po celém světě a stojí za to, je alespoň vyzkoušet. Fazole se nesmí jíst syrové Obsahují látky, které jsou pro člověka škodlivé, takže si je nikdy syrové nedávejte. Stačí jen 12 minut vaření a jsou připravené ke konzumaci.
Luštěniny bezesporu patří mezi nejlepší superpotraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit. Existuje celá řada zdravotních důvodů, proč byste měli jíst fazole. V mnoha chudých zemích tvoří hlavní složku stravy. Některé státy je považují za významnou součást národní kuchyně – dobrým příkladem je Mexiko. Fazole bývají velmi důležité pro vegetariány, protože jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin a dovedou tak dobře suplovat maso. Skvělé při dietě Ve 100 gramech nevařených fazolí najdete přibližně 7 gramů čisté bílkoviny.
Fialová forma květáku se od svého bílého bratrance neliší pouze vzhledem, ale i v chuti. Tato pozoruhodná odrůda pochází původně z Kypru. Do střední Evropy byl dovezen na přelomu 16. a 17. století. Někteří jeho chuť popisují jako výrazně kořeněnou, štiplavou a celkově zajímavou. Díky své výrazné fialové barvě představuje i vysoce estetický prvek, který pozvedne každý pokrm na jasně vyšší úroveň. Krásný i velmi zdravý Málokdo by věřil, že je fialová barva odrůdy zcela přirozená.
Brambory jsou hojně používanou surovinou zejména v kuchyni. Mnoho lidí si pěstuje různé druhy brambor na svých zahradách, někteří pěstují brambory dokonce i v pytlích na terase nebo na balkóně. Brambory se dají použít jako hlavní díl jídla, ale také jako příloha. Můžeme je upravovat na nespočet způsobů od obyčejných vařených brambor přes bramborové knedlíky až po bramborový dort a pečivo.
Zásoby na zimní období mají své důvody. Pusťte se do příprav džusů, kompotů, džemů a dalších věcí, které si můžete konzervovat hned po sběru čerstvého ovoce a zeleniny. Důležitou součástí je výběr správné sklenice. Sklenice nejdříve vyvařte a používejte nová šroubovací víčka Sklenice vybírejte jen ty, které nejsou poškozené. Umyjte je a dejte vyvařit, můžete je ponořit do horké lázně v hrnci.