Kila navíc? Potíže s chudokrevností? Hlávkový salát je skvělou volbou, navíc stojí doslova pakatel. Majitelé zahrádek a teras si jej nadto mohou snadno vypěstovat sami. Kultivary hlávkového salátu lze zakoupit celoročně, kromě klasického zeleného také nažloutlý nebo přímo načervenalý, právě ten obsahuje kromě železa i karoteny podporující tvorbu červených krvinek. Proč je hlávkový salát tou nejlepší volbou a jak jej připravovat?
Mrkev patří mezi nejoblíbenější zeleninu vůbec. Je levná, sladká, zdravá a lahodná. Lze ji přidat pod maso, do polévky, ale i do dezertů. Chutná dospělým, ale i malým. Jedná se tedy o dokonalou zeleninu, která by v lednici neměla chybět nikomu. Spousta z nás si slaďoučkou mrkev dá i večer k televizi místo přesmažených a nezdravých brambůrků. A jistě děláme dobře, protože mrkev má nespočet výhod. Které to jsou a proč si mrkev dopřát pravidelně? Sladká mrkev Mrkev by měla být zařazena do jídelníčku každého z nás.
Jestli budete vědět, jak na to, červená řepa si uchová všechny nutriční hodnoty, které vašemu tělu dodají to, co potřebuje. Řepu si můžete připravit několika skvělými způsoby, poradíme vám, jak na to. Uvidíte, že si tuto zeleninu zamilujete. Řepu zkuste raději upéct než uvařit Pokud řepu vložíte do trouby a upečete, uchová si mnohem více živin a vitaminů, než když ji obyčejně uvaříte. Nejlepší je péct ji zabalenou v hliníkové fólii, protože šťáva nebude nikam téct.
Pokud rádi konzumujete ovoce a zeleninu, jistě si nedokážete představit, že byste se těchto potravin museli vzdát. Alergici však nemají někdy na výběr. V syrové podobě v podstatě nemohou pozřít určité druhy ovoce a zeleniny. Co může za potravinovou alergii a jak se projevuje? Většina druhů ovoce i zeleniny obsahuje bílkoviny, které jsou podobné těm v květinových pylech. A právě na tuto složku reagují alergici jako na vetřelce. Jejich imunitní systém se doslova vzbouří. Reakcí pak je zpravidla vyrážka, svědění a začervenání pokožky.
Zeleninu je velmi důležité konzumovat každý den. Většinou se setkáváme s informacemi, že bychom ji měli jíst převážně se slupkou, pokud to situace dovoluje, což je poměrně zavádějící. Záleží na mnoha faktorech, které je třeba vzít v úvahu. Jak by tomu tedy mělo být? Je lepší konzumovat zeleninu se slupkou, neboť obsahuje nejvíce vitaminů, anebo naopak zbytečně zatěžuje organismus?
Milujete chřest? Během sezony je chřestu v obchodech všude plno, proto neváhejte a také si ho kupte. Je velká pravděpodobnost, že chřest seženete čerstvý a lahodný. Znáte ale pravidla, podle kterých tuto chutnou zeleninu vybírat? Prozradíme vám několik zásad. Jak poznat čerstvý chřest? Vybrat kvalitní a čerstvý chřest není vždy jednoduché. Ještě k tomu, když jej dodavatelé zabalí do folie či krabičky.
Česnek, nebo cibule? Co je zdravější? Lidé by se dali rozdělit na dva tábory podle toho, zda při prvních známkách nachlazení sahají spíše po stroužku česneku, nebo po cibulové šťávě. Jenže jak už to tak bývá, pravda je někde uprostřed. Kdysi dávno, když se námořníci vydávali na dlouhou plavbu, brali si s sebou velkou zásobu cibule. Nebylo to kvůli ochucení pokrmů, ale kvůli vysokému obsahu vitamínu C, který se prokázal jako lék na kurděje.
Brambory jsou považovány za naši základní potravinu, která by v žádné domácnosti neměla chybět. Mnoho z nás si je doma pěstuje. A ti, kteří pro brambory nemají místo, si je kupují v obchodě. Brambory jsou chutné, levné a dostupné každému. Jednoduše jsou nenahraditelné a měl by je jíst každý z nás. Jsou totiž velmi zdravé. Zdravé i pro dítě Pediatři, ale i výživoví poradci doporučují, aby děti jedly brambory již jako druhou potravinu. Dělá se jim z brambor pyré.