Zelenina z velkých skleníků vyvolává obavy. Dietoložka vysvětluje, zda taková zelenina může ublížit
Krásná, lákavá, ale přesto vyvolává tolik pochybností. Je mladá zelenina, která se vypěstuje ve sklenících, výživná a neobsahuje velké množství chemických látek? Tuto otázku zodpovídá dietoložka Agnieszka Piskala.
Vysvětlení
Abychom jedli zeleninu i během zimního období, kupujeme ji v obchodních centrech dovezenou z nejvzdálenějších zemí světa. Proto vždy máme velkou radost, když začne jaro a koupíme si sezónní zeleninu, která je pěstována v našich končinách. Stále je ale bledá a malá, a to více než zelenina, kterou jsme kupovali přes zimní období, proč? Abychom si mohli zeleninu vychutnávat v jarním období, musí být vypěstovaná ve zvláštních podmínkách. I v tomto ročním období nemá zelenina šanci přirozeně růst na poli nebo na zahradě – je ještě poměrně zima na to, abychom si užívali kedlubny nebo ředkvičky vypěstované na zahradě, proto se pěstují ve velkých sklenících. Takové prostory jsou vybavené topením, správnou vlhkostí a umělým světlem, které mají za úkol napodobit přirozené podmínky. Pokud pěstitelé poskytnou zelenině dostatek času a hlavně ji nechají růst ve správném období, získá i mnoho nutričních hodnot. Bohužel rychle vypěstovaná zelenina s nedostatkem slunce se projeví na obsahu vitamínu C a chuti a sladkosti. Je více vodnatá a chuťově méně výrazná.
Co pěstitelé dělají, aby zelenina rostla rychleji?
Například rajčata se sbírají ještě zelená a skladují se ve skladech. Ty se následně naplní ethylenem. Jedná se o plyn, který urychluje červenost barvy. Ale pozor, takový plyn po dozrání nezanechává na produktech žádné stopy! Největší problém je spíše u hnojení umělými hnojivy. Mnoho umělých hnojiv poskytuje až nadmíru dusíku, který může být pro zdraví nebezpečný. V lidském těle se dusičnany přeměňují na dusitany, které se mění na karcinogeny.
Inspekce prozradila
Inspekce často upozorňují na to, že zelenina ze skleníku je hnojena právě takovými přípravky. Používání sloučenin dusíku není zakázáno, je pouze omezené normami, které určují množství. Bohužel se inspekce setkala i s tím, kdy mnoho pěstitelů obchází normy a míchá hnojiva pro vylepšení jiným způsobem. Hladina každého hnojiva tedy zůstává v normě, ale kombinace dvou hnojiv může překročit koncentraci chemických přípravků.
Co tělu takové látky způsobují?
Jistě už dávno víme, že látky, které mají urychlovat růst zeleniny, mohou vyvolávat alergie a onemocnění trávicí soustavy. Stejně tak mohou podpořit bolesti břicha a plynatost. Proto se doporučuje, abyste byli obezřetní s rannou zeleninou, kterou podáte dětem mladším tří let. Někdy může stačit i jedna ředkvička, aby se u dítěte rozvinula alergie.
Je lepší bio?
Dietolog radí, abyste celoročně nejedli bio zeleninu, je to zbytečné. Pouze brzy z jara doporučuje, abyste takovou zeleninu kupovali. Poté raději vyhledávejte zeleninu od místních pěstitelů, která zraje na slunci. Pokud koupíte bio zeleninu v obchodě na jaře, zaručuje se, že byla vypěstována pomocí přírodních hnojiv. Ne každý má ale přístup k takové zelenině, jak tedy zeleninu vybrat, aby byla bezpečná?
Správný výběr
Kupujte vždy sezónní produkty. Vybírejte také podle barvy, vůně a velikosti. Nepřirozeně velká zelenina vzbuzuje nedůvěru, stejně jako bledá barva či nulová vůně. Rajčata, která nebyla pěstována na slunci nebo ve správných podmínkách, nemají správnou barvu ani aroma. V prvních jarních dnech je vždy lepší zvolit zeleninu, která roste nad zemí. To je například kopr, pažitka, špenát a tak dále.
Zdroj: https://www.quora.com/How-does-the-nutritional-quality-of-fruits-and-vegetables-grown-in-greenhouses-compares-with-those-grown-outside-them