Za svou popularitu cibule vděčí své chuti i léčivým účinkům. Při nachlazení je první pomocí
Cibule obsahuje mnoho vzácných živin, pro které je velmi oblíbená nejen v kuchyni, ale také v přírodní medicíně nebo dalších oblastech, které ještě nejsou tolik probádané. Používá se již několik staletí, je snadno dostupná, najdete ji v každém obchodě, a využít ji můžete dokonce se slupkami.
Cibule obsahuje vitamin C a má baktericidní vlastnosti
Tato zelenina je velmi ceněná nejen kvůli vitaminu C, kterého má dostatek, ale také podporuje imunitu. Můžete si z ní vyrobit přírodní sirup, který bude skvěle fungovat při nachlazení. Ne každý ale snese její vůni a aroma, proto není vhodná pro každého. Má ale i další výhody – pomáhá dezinfikovat nos při rýmě.
Díky obsahu draslíku pomáhá regulovat hladinu krevního tlaku, podle mnohých také zlepšuje trávení a hodí se například při zácpě. Není ale vhodná pro každého, proto je dobré si vždy ověřit u lékaře, jestli takovou domácí metodu můžete použít. Lidé, kteří často trpí na pálení žáhy nebo mají nemocné ledviny, játra nebo střeva, by se cibuli měli co nejvíce vyhýbat, stejně jako lidé, kteří mají slabší srdce.
Konzumací cibule bojujete proti mrtvici a infarktu
Ve světových kuchyních se používá denně, hodí se téměř do každého pokrmu, který si doma připravíte. Dokáže jídlu dodat chuť i aroma, je velmi známá jako lék téměř na všechno. Blahodárně působí na dýchací cesty, můžete si s její pomocí dezinfikovat nejen nosní dutiny, ale také ústa a skvěle rozpouští hleny. Díky ní se vám bude lépe odkašlávat, vypotíte rýmu, a jak jsme zmínili, posílíte imunitní systém.
Pokud ji nadrobno nakrájíte a zasypete moučkovým cukrem, získáte sirup, který je vhodný také pro děti a bojuje proti kašli i nachlazení. Jestli z ní vymačkáte šťávu, můžete ji použít jako léčivo na bradavice. Bojuje proti otokům a štípancům od hmyzu. Využít můžete nejen samotnou cibuli, ale také její slupky.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits