Yerba maté: poznejte indiánský recept na dlouhověkost, pevné zdraví a vysokou koncentraci
Paraguayský čaj neboli yerba maté je nápoj z cesmíny paraguayské a je znám mezi místními indiány po dlouhá staletí pro své výjimečné léčebné a stimulační účinky. Listy cesmíny obsahují přes 3 procenta kofeinu, proto je čaj často užíván pro velmi silné stimulační účinky nebo při redukčních dietách. Yerba maté získává na popularitě také u nás. Proč byste si měli dopřát šálek tohoto čaje během dne a jaké léčivé účinky přináší?

Yerba maté
Cesmína paraguayská (Ilex paraguariensis) je stálezelený strom původem z jižní Ameriky, který dorůstá až 20 metrů a pěstuje se nejčastěji na území Paraguaye, Uruguaye, Brazílie a Argentiny. Listy stromu se otrhávají, suší a připravuje se z nich typický nápoj maté, který znali už indiáni kmene Guarani, od nichž se pak přípravu naučili jezuitští misionáři, kteří je dovezli do Evropy. V jihoamerických státech se servíruje nápoj ve vydlabaných tykvích a se speciálním brčkem, kterému se říká bombilla.
Životabudič s vitamíny
Proč užívají indiáni listy cesmíny v nápoji maté? Především kvůli vysokému obsahu kofeinu, v některých případech dosahuje až přes 3 procenta, kromě toho listy cesmíny jsou plné tříslovin, silic, vitamínů C, A a řady B. Používá se především jako životabudič pro silné stimulační a posilující účinky, odstraňuje únavu a zvyšuje koncentraci. Tradičně se používá pro nastartování imunity a zpomalení stárnutí, podporuje dýchání a srdeční činnost. Velmi oblíbený je při redukčních dietách, protože usnadňuje spalování tuků a zrychluje metabolismus. Dokonce zvyšuje sexuální apetit a podporuje fyzický výkon.

Jak připravit yerba maté
Yerba maté si může každý připravit ze sušených listů cesmíny doma. Používají se samotné nebo v čajových směsích. Stačí zalít 1 čajovou lžičku sušených listů studenou vodou a vytvořit kaši, poté zalít horkou vodou o 70–80 °C a nechat louhovat po dobu 5 minut, pije se ještě teplý nebo studený. Listy lze použít opakovaně. Nedoporučuje se pít více než 3 větší šálky yerba maté denně.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-yerba-mate
