Vůni a chuť bylinek si užijeme během zimy díky sušení. Stačí dodržet 6 jednoduchých pravidel

Bylinky dávají jídlu úžasnou chuť, ale také působí příznivě na zdraví celého těla. Jestli si je pěstujete na své zahrádce nebo si kupujete čerstvé byliny, měli byste vědět, jak je na zimu správně usušit a skladovat. Díky tomu je můžete využívat po dlouhé měsíce a vychutnávat si jejich jedinečných vlastností. Dnes si řekneme, jakých pravidel se při tom musíte držet.

6 pravidel pro sušení bylin v domácím prostředí

Byliny vždy sušte co nejkratší dobu, aby si zachovaly maximum biologicky aktivních látek. Druhým pravidlem je okamžitě odstranit a vyhodit hnědé části, které se mohou objevit během sušení. K ničemu vám totiž nebudou. Třetí pravidlo se týká jemných bylinek. Lístky máty, meduňky, květy černého bezu nebo levandule sušte vodorovně na sítech, plechu nebo pečicím papíru.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinkovou zahrádku si můžete vypěstovat i na parapetu. Čerstvé bylinky tak budou vždy po ruce

Čtvrté pravidlo je důležité. Obsahují-li bylinky hodně vody, musíte je otáčet dvakrát až třikrát denně, jinak se slepí a shnijí. Jde o okvětní lístky růží nebo měsíčku lékařského. Dalším pravidlem je sušení plodů šípku nebo rakytníku v troubě. Sušte ideálně na 35 stupňů po krátkou dobu. A nakonec můžete na sušení použít sušičky na ovoce. Pohlídat si musíte jen krátkou dobu a správnou teplotu.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak dlouho sušit bylinky?

Bohužel na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Každá bylina bude potřebovat jiný čas, protože je tvoří různé látky, množství vody apod. Důležité je, abyste bylinky pravidelně kontrolovali, obraceli a pečovali o ně. Tak jednoduše zjistíte, jestli jsou připravené ke skladování. Byliny sušte co nejkratší dobu a potom je ihned uzavřete do nádob.

Mohlo by vás zajímat:  Fialové kvítky ruské šalvěje zdobí zahrady až do října, přitom není vůbec náročná

Jak bylinky nejlépe skladovat?

Skladování je klíčové pro dlouhou životnost bylin. Suché byliny můžete zabalit do papírových sáčků nebo je uzavřít do skleněných dóz, do kterých se nedostane vzduch a vlhkost. Sklo je mnohem lepší, protože udrží byliny daleko od vlhkosti, která je může zničit. Sklenice skladujte na suchém místě. Nejlepší je, když se k nim nedostane sluneční ani umělé světlo.

Zdroj: https://www.thespruce.com/how-to-dry-and-store-herbs-1403397
Přidat na Seznam.cz