Voňavá a zdravá bazalka může snadno růst na balkoně, i v květináči na oknech

Tato skromná rostlina je spjata s teplými zeměmi a středomořskou kuchyní. Je typická pro své aroma, vzhled i chuť, zároveň je vhodná v začátcích zahradničení. Vzhledem k tomu, že je bazalka vhodná pro venkovní pěstování i pěstování uvnitř, může být vždy při ruce. Ač pochází hlavně z oblasti Afriky a Asie, volně rostoucí je již vzácností.

Pěstování doma a na balkóně

Bazalce bohatě postačí květináč o výšce 13 cm a průměrem 11 cm, nicméně doroste i větších rozměrů. Vzhledem ke svému původu preferuje světlo, avšak na příliš ostrém slunci půda vysychá a listy blednou. Růst bazalky se podpoří substrátem pro bylinky nebo zeleninu. Vyplatí se jej podpořit již při zasazování sazenic, které se uchovávají ideálně v teplotě  20-25 ℃ a sází v březnu. Rostliny začnou klíčit asi po týdnu. Pro jejich naklíčení je doporučováno pěstování na severním okně.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pozor na vodu!

Bazalka je, jako jedna z mála bylin, je citlivá na přemíru či nedostatek vody. V ideálním případě je substrát konstantně vlhký, avšak přílišná vlhkost vede k hnilobě. Bazalka by tak měla být chráněna před deštěm a namáčeny by jí měly být pouze listy.

Sklízejte

Od července se dají na větších rostlinách sklízet listy. V domácí sféře se bazalka hodí pro denní využití, do salátů nebo jako koření. Rostlinku stříhejte až ve chvíli, kdy má minimálně čtyři snítky listů, ale také sklízejte tolik, kolik aktuálně potřebujete. Čerstvá bazalka se dá skladovat 5 dní a chcete-li ji uchovat dlouhodobě, nasušte ji, zamrazte nebo naložte do olivového oleje a trochy octa.

Vitamínová bomba

Zelené listy bazalky jsou bohaté na vitamíny A, B5, C, vápník a hořčík. Bazalka je pro své vlastnosti využívána v italské kuchyni, primárně s rajčaty. Ve formě čaje pomáhá se zažívacími obtížemi, chutí k jídlu a ve formě oleje má protizánětlivé účinky.

Jak ji využít?

Sušená je vhodná jako koření, které je typické pro své aroma. V této formě je používána k dochucení mletého masa, ryb nebo zvěřiny. Naopak čerstvé listy se hodí do salátů.

Přidat na Seznam.cz