Většina lidí ji vyhazuje, a přitom je nabitá živinami. Nať z mrkve není žádný odpad
Většina z nás má ve zvyku oddělit nať mrkve od kořene, zpracovat pouze kořen a nať zlikvidovat. Nevyhazujte ji. Nať obsahuje největší množství vitaminů a zdraví prospěšných látek. I z natě se dá skvěle uvařit, zkuste ji přidat do přípravy různých pokrmů. Můžete ji použít spolu s čerstvými bylinkami při přípravě polévek, salátů nebo třeba pesta.
Jaké vitaminy vám nať dodá
Nať z mrkve obsahuje vitaminy, které vám dodá i její kořen. Těmi vitaminy jsou vitaminy A, C a K. Kromě vitaminů do těla konzumací mrkvové natě dostanete železo, vápník, hořčík a chlorofyl, který celkově čistí tělo a v kořeni jej nenajdete. Vitamin C je velmi dobrý pro celkové zdraví a funkčnost imunitního systému. Chlorofyl je současně moderní látkou pro čištění těla od toxinů. Vlákninu lidské tělo potřebuje pro vyrovnávaní hladiny cukru a zapotřebí je také ve střevní mikroflóře. Všechny tyto látky jsou pro tělo velmi důležité.
Přidejte nať do salátu tabbouleh
Tabbouleh je salát, který se podává zejména v Libanonu a Sýrii. Patří na stůl buď jako předkrm, anebo jako jídlo k alkoholu. Jedná se o typický zeleninový salát s bulgurem, který se obohacený velkým množstvím bylinek. Do salátu patří rajčata, bulgur, okurka, salát, cibule, paprika a bylinky. Salát se obohacuje mátou, petrželkou, citronem, oříšky a přidat můžete i mrkvovou nať.
Pesto
Asi nejčastěji se setkáváme s různými druhy bylinkového pesta. Nejznámější je pesto bazalkové. Věděli jste ale, že pesto může být připraveno i z mrkvové natě? Způsob přípravy takového pesta bude stejný jako kteréhokoli jiného. V mixéru najemno nasekejte nať z mrkve, přidejte k ní česnek, olivový olej a sůl. Díky tomu získáte perfektní ingredienci na potření těstovin různého druhu. Pokud byste chtěli pesto něčím ozvláštnit, můžete do něj přidat nasekané ořechy či parmazán.