Gathering 180715 1920

V čištění hub většina houbařů chybuje. Poznejte správný a rychlý postup

Houbařská sezona vrcholí, současné vlhké dny houbám přejí. A díky všemožným protiepidemickým opatřením mají Češi čas na dlouhé houbařské procházky podzimním lesem. Podle mykologů však řada houbařů neumí nasbírané houby správně očistit. V našem dnešním článku vám proto správný postup prozradíme.

Hned po návratu z lesa

Houby bychom navzdory únavě měli začít zpracovat hned po návratu z lesa, pauzy na čaj, kávu nebo grog nejsou v tomto ohledu vhodné. Je třeba si uvědomit, že červi nebo bakterie se v nich množí už v době, kdy jsou houby v košíku a vy s nimi bloumáte lesem. Pokud je v košíku jen jedna houba napadená jakýmkoli parazitem, košík plný hub je pro daného škůdce přímo slavnostní hostinou. Aktivita všemožných parazitů pak obvykle roste s teplotou, která je u vás doma obvykle vyšší než v lese.

Mohlo by vás zajímat:  Lžíce známé sladké látky pomůže na zahradě, ale umí prospět také kráse

Podle typu zpracování

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Houby je třeba očistit podle toho, jakým způsobem je budete dále zpracovávat. V České republice jsme zvyklí na tři základní úpravy hub:

  • Pokud čistíte houby k okamžité konzumaci, opláchněte je pod vlažnou tekoucí vodou, běžným jídelním nožem oškrábejte všechny nečistoty a houby otřete jemným vlhkým hadříkem.
  • Pokud budete houby nakládat v octu, postup je stejný jako při čištění hub pro okamžitou konzumaci.
  • Pokud chcete houby sušit nebo mrazit, neoplachujte je ani nenamáčejte. Otřete je jemným vlhkým hadrem a případné nečistoty oškrábejte jídelním nožem. Po oškrábání je znovu otřete hadříkem.
Mohlo by vás zajímat:  V zimě rostliny odpočívají, potřebují ale správné podmínky, aby se znovu probudily do krásy

Každou houbu byte také měli ostrým nožem rozdělit na čtvrtiny či ještě menší kusy, abyste se přesvědčili, že v nich nejsou červi. U některých druhů červi napadají především klobouky, u jiných jsou pro změnu náchylnější nohy. Platí, že pokud je červivá část houby, vyhodit byste měli celou. Ani zdánlivě nepoškozená část červivé houby totiž není vhodná ke konzumaci, a to bez ohledu na typ přípravy.

Přidat na Seznam.cz