V čištění hub většina houbařů chybuje. Poznejte správný a rychlý postup
Houbařská sezona vrcholí, současné vlhké dny houbám přejí. A díky všemožným protiepidemickým opatřením mají Češi čas na dlouhé houbařské procházky podzimním lesem. Podle mykologů však řada houbařů neumí nasbírané houby správně očistit. V našem dnešním článku vám proto správný postup prozradíme.
Hned po návratu z lesa
Houby bychom navzdory únavě měli začít zpracovat hned po návratu z lesa, pauzy na čaj, kávu nebo grog nejsou v tomto ohledu vhodné. Je třeba si uvědomit, že červi nebo bakterie se v nich množí už v době, kdy jsou houby v košíku a vy s nimi bloumáte lesem. Pokud je v košíku jen jedna houba napadená jakýmkoli parazitem, košík plný hub je pro daného škůdce přímo slavnostní hostinou. Aktivita všemožných parazitů pak obvykle roste s teplotou, která je u vás doma obvykle vyšší než v lese.
Podle typu zpracování
Houby je třeba očistit podle toho, jakým způsobem je budete dále zpracovávat. V České republice jsme zvyklí na tři základní úpravy hub:
- Pokud čistíte houby k okamžité konzumaci, opláchněte je pod vlažnou tekoucí vodou, běžným jídelním nožem oškrábejte všechny nečistoty a houby otřete jemným vlhkým hadříkem.
- Pokud budete houby nakládat v octu, postup je stejný jako při čištění hub pro okamžitou konzumaci.
- Pokud chcete houby sušit nebo mrazit, neoplachujte je ani nenamáčejte. Otřete je jemným vlhkým hadrem a případné nečistoty oškrábejte jídelním nožem. Po oškrábání je znovu otřete hadříkem.
Každou houbu byte také měli ostrým nožem rozdělit na čtvrtiny či ještě menší kusy, abyste se přesvědčili, že v nich nejsou červi. U některých druhů červi napadají především klobouky, u jiných jsou pro změnu náchylnější nohy. Platí, že pokud je červivá část houby, vyhodit byste měli celou. Ani zdánlivě nepoškozená část červivé houby totiž není vhodná ke konzumaci, a to bez ohledu na typ přípravy.