Účinky jablečného octa na zdraví jsou známy od starověku. Využijte jeho sílu i vy

Jablečný ocet je již dlouhé roky vychvalovaný nápoj, který může tělu přinést mnoho výhod. Nejen že snižuje cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi, ale dokonce podporuje také hubnutí. Jak ho ale správně užívat, abychom si neublížili? Jsou totiž lidé, kterým se pití jablečného octa zásadně nedoporučuje.

Jak se vyrábí a jak vypadá jablečný ocet?

Jablečný ocet vzniká fermentací jablek nebo jablečné šťávy. Tuto fermentaci provádějí kvasinky a bakterie rodu Acetobacter. Cukry obsažené v ovci se mění na alkohol, který zase přispívá k tvorbě kyseliny octové, která je hlavní složkou právě jablečného octa. Tato tekutina má jantarovou barvu, je kyselé, až octové chuti a hodí se nejen do salátů, k ochucení jídel, ale také se doporučuje pít s vodou jako léčebný sirup. Nedoporučuje se popíjet rovnou z lahve, jelikož může dráždit jícen i žaludek. Jablečný ocet se dá použít také zevně, a to k přípravě masek na vlasy.

Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční hodnoty a složení jablečného octa

Ve starodávném Babylonu se používal tento ocet ke konzervaci masa, Kleopatra si tento produkt z jablek zřejmě přidávala do zkrášlujících koupelí. Otec medicíny Hippokrates tuto tekutinu používal jako přírodní antibiotikum a baktericid. Jablečný ocet obsahuje mnoho cenných složek, a to zejména draslík, fluor, měď, sodík, hořčík, fosfor a vitamíny A, B, C, E, a P. Je bohatý na pektiny, vlákninu, betakaroten i kyselinu listovou.

Blahodárné účinky

Voda s jablečným octem má mnoho blahodárných účinků. Reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje metabolismus inzulínu, stimuluje trávicí procesy a v neposlední řadě také snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. Pokud máte problém s refluxem nebo s pálením žáhy, určitě vyzkoušejte do sklenice vody přidat právě jablečný ocet.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar
Přidat na Seznam.cz