Turin1

Tuřín ozvláštní každý recept svou zvláštní chutí a skvěle působí proti mnoha nemocem

Černý tuřín je bratranec růžové ředkvičky. I přes jeho vzhled se nemusíte obávat jeho konzumace, protože je zdrojem krásy a také vitamínů. Tuřínu byla už dříve připisována nadpřirozená síla. V devatenáctém století kvůli tuřínu klesla produkce a oblíbenost brambor, ale dnes je tuřín spíše opomíjená potravina.

Tuřín je pikantní, skvěle se hodí do salátů

Tuřín má pikantní chuť stejně jako česnek. Je tak ideální potravinou do salátů, které obsahují například sladká jablka. Ta vyváží právě ostrou chuť této zajímavé zeleniny. Tuřín byste měli nakrájet najemno nebo nastrouhat a osolit, protože poté pustí šťávu. Tato zelenina je přímo vitaminová bomba. Obsahuje draslík, železo, hořčík nebo zinek.

Mohlo by vás zajímat:  Okurková plíseň je silný soupeř, dle našich babiček pomáhá čerstvé mléko
Zdroj obrázku: Freepik

Kromě toho je plný vitaminů C, A a skupiny B. Může pomoci při chronických zdravotních problémech s ledvinami nebo močovým měchýřem. Tuřínová šťáva posílí zdraví a navíc pomůže při revmatismu kloubů. Zabránit může také anémii, která je rozšířeným problémem. Jestli si chcete tuřín opéct, poradíme, jak na to. Tuřín umyjte kartáčem a dejte do osolené vroucí vody na 10 minut. Vodu slijte, osušte tuřín a rozložte ho na pekáč. Pečte asi hodinu na 240 stupňů.

Tuřín se hodí jako příloha k masu, ale jíst ho můžete samostatně

V hrnci uvařte polosuché víno, snižte teplotu na polovinu, přidejte citronovou šťávu a řecký jogurt. Dokud omáčka nezhoustne, nechte šťávu odpařovat. Dochuťte solí, pepřem a citronovou kůrou. Tuřín poté vyndejte z trouby, zalijte omáčkou a pečte dalších 10 minut. Můžete si ho vychutnat samotný nebo ho přidat k masu. Tuřín je také skvělým prostředek na zdravotní problémy. Smíchejte jeho šťávu s cukrem, vařte, dokud nezhoustne a sirup si dávejte pokaždé, když se budete cítit nachlazení. Můžete ho také přidat do horkého mléka.

Mohlo by vás zajímat:  Rebarboru zasazenou v září můžeme sklízet už zkraje jara
Zdroj obrázku: Freepik

I na suchý kašel bude tuřín dobře fungovat. Oloupejte 30 gramů tuřínu, nastrouhejte ho a zalijte třemi hrnky vroucí vody. Nechte dvacet minut stát na místě, nechte vystydnout a odvar sceďte. Pijte jako čaj, osladit ho můžete medem. Na bolest v krku bude skvěle fungovat čerstvá šťáva, kterou z tuřínu vymačkejte.

Zdroj: https://specialtyproduce.com/produce/Rutabaga_658.php
Přidat na Seznam.cz