Garlic 545223 1920[1]

Sice páchne, ale také nahradí mnoho chemických léků. K pěstování postačí trocha vody na parapetu

Česnek zná snad každý. Primárně pro jeho silnou vůni, dále také pro jeho štiplavou chuť a v neposlední řadě také pro svou univerzálnost při použití v kuchyni. Málokdo ale tuší, že je to právě česnek, který dokáže snadno nahradit celou řadu chemických léků. Obsahuje mnoho důležitých látek, díky čemuž dokáže opravdu mnoho.

Zvládne například zlepšit imunitu, pomáhá při vysokém cholesterolu, stejně jako prospívá srdci, nebo čistým cévám. Má pozitivní vliv i na zažívací trakt a poradí si s některými parazity. Díky tomuto všemu je česnek výjimečný. A to není vše. Obsahuje přírodní antiseptika a antibiotika, vitamíny A, B, a C, z minerálních látek pak hlavně selen, vápník a jód.

Mohlo by vás zajímat:  Uchovejte si semínka z vlastní sklizně pro příští rok a těště se znovu na bohatou úrodu

Tato silná bylina je na pěstování nenáročná

Jediné, co česnek vyžaduje, je projít chladným obdobím, aby se tak dokončil cyklus jeho života a mohl nastat cyklus nový. Na jaře je pak také nutná přiměřená zálivka. Ty nejkrásnější a největší palice z letní sklizně opatrně rozdělíme na jednotlivé stroužky a tyto zasadíme špičkou vzhůru. Sadíme do důlků hlubokých asi 5 cm. Vzdálenost mezi řádky by měla být asi 20 cm. Nejjednodušeji ji vyměříme prknem požadované šířky, na kterém budeme při sázení zároveň stát, abychom si zbytečně nepošlapali připravený záhon.

Mohlo by vás zajímat:  Hnojivo z bramborových slupek podpoří v růstu pokojové rostliny i zeleninu

Zdroj obrázku: Pixabay

Česnek nesnáší kyselou půdu, někdy je proto třeba připravovanou půdu posypat vápnem. Záhon by neměl být po žádné jiné cibulovité zelenině, jednak aby se v něm nedrželi škůdci, ale také proto, že stejné druhy rostlin spotřebovávají stejné živiny.

Z této vděčné zeleniny lze v kuchyni využívat:

  • stroužky
  • výhonky
  • mladé stonky

Pěstování přímo v kuchyni

Výhonky česneku, stejně jako mladé stonky si lze jako živou zásobárnu vitamínů nejenom na zimu vypěstovat i doma na okně. Stačí ponořit stroužky do vody a do týdne vyraší nové výhonky. Tyto můžete pak přesadit do květináče či truhlíku a máte samo se obnovující lékárnu přímo ve své kuchyni. Výhonky i mladými stonky lze okořenit a zpestřit saláty nebo používat přímo na chleba podobně jako pažitku nebo jarní cibulku.

Přidat na Seznam.cz