Rice Noodles Bowl Curry Paste With Chili Cucumber Long Bean Lime Garlic Spring Onion

Thajská kuchyně okouzlí netradičními vůněmi i chutí. Dopřát bez výčitek si ji může každý

Tato kuchyně patří mezi ty nejbohatší na světě. Je svěží a lehká, má příjemné bylinkové a citrusové aroma a díky tomu počet jejích příznivců každý rok roste a roste. Samotní Thajci přiznávají, že jídlo patří mezi nejdůležitější věci v jejich životě. V dnešním článku si zodpovíme pár otázek ohledně thajské kuchyně.

Většina konverzace se točí kolem jídla

Thajci se při pozdravu neptají, jak se máš, ale ptají se, zda už jsi jedl. Jídlem se zabývají na každém kroku, o čemž svědčí i fakt, že pouliční thajské jídlo je považováno za nejlepší na světě. V Thajsku není dostatek renomovaných restaurací, ale prestižně se můžete najíst i v malých pouličních stáncích. Není žádná výjimka, že mezi těmito stánky najdete i takové, které jsou oceněny michelinskou hvězdou.

Mohlo by vás zajímat:  Žížaly obohatí kompost a prospějí tak rostlinám na zahradě

Mnoho lidí se však ptá, zda je tato kuchyň při takovém množství vhodná pro jejich postavu. Ale když se blíže podíváte mezi Thajce, neuvidíte mezi nimi takové, kteří by trpěli nadváhou. A to i přesto, že mnoho z jejich jídel je hluboce smažených v tuku. Tajemství thajské kuchyně se skrývá v její rozmanitosti. Během celého roku mají Thajci k dispozici širokou škálu různých druhů ovoce, zeleniny a jiných čerstvých produktů, ze kterých se připravuje mnoho pokrmů.

Zdroj obrázku: Freepik

Mladě vypadající pokožce děkují za malé množství soli

V thajské kuchyni se sůl používá velmi málo. Přebytečné množství soli zatěžuje ledviny a způsobuje, že pokožka je suchá. Namísto soli se používá rybí omáčka, která je vyrobena z fermentovaných ryb, a ty obsahují mořskou sůl. Slaná chuť v thajské kuchyni je v 95 procentech případů vytvořena použitím rybí omáčky. K dochucování se ještě používají jiná koření, která mají skvělou chuť a navíc jsou zdraví prospěšná. Například citrónová tráva, chilli, česnek či kurkuma.

Mohlo by vás zajímat:  Na jaře rádi zdobíme i hroby našich blízkých. S několika radami vydrží květiny déle svěží

Další důležitou surovinou v thajské kuchyni je kokosové mléko. V našich obchodech je problém ho dostat v dobré kvalitě, proto ani naše snahy o thajská jídla nikdy nebudou jako originál. Navíc aby si jídlo udrželo i své zdravotní vlastnosti, musí být kokosový olej správně vyroben. Když je připraven kvalitně, dokáže dokonce snižovat hladinu cholesterolu. V obchodech běžně prodávají kokosové mléko, ale i to se vyrábí na strojích. Problém je, že stroj všechno mísí dohromady i nechtěné tuky. Manuálně připravené mléko je mnohem zdravější.

Zdroj: https://www.thailandfoundation.or.th/culture_heritage/secrets-to-thai-cooking/
Přidat na Seznam.cz