Účinky kokosového oleje na krásu jsou dobře známé. Blahodárně působí ale také zevnitř

Je prokázané, že kokosový olej má blahodárné účinky na vlasy, pokožku, nehty, ale i lidský organismus. Nasycené mastné kyseliny, které obsahuje, jsou zdraví prospěšné, navíc má antibakteriální a hydratační vlastnosti a je výbornou součástí jídelníčku diabetiků. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním a zmírňuje příznaky Alzheimerovy choroby. To ale ještě není vše.

Rozdíl je ve výrobě

Pro získání kokosového oleje se lisuje čerstvá nebo sušená dužina. Olej je tak odolný vůči působení vysokých teplot, jeho kouřový bod je 175 °C. Od způsobu získávání se odvíjí také kvalita. Rafinovaný kokosový olej nemá žádnou vůni a také je chudší o mnoho antioxidantů. Nerafinovaný je naproti tomu hodnotnější, bohatý na mnoho živin a získává se výhradně z čerstvé dužiny.

Kyselina laurová obsažená v kokosovém oleji má schopnost ničit buněčné membrány mikroorganismů. Zároveň bojuje s plísněmi. Užívání oleje se doporučuje lidem s trávicími problémy a nemocemi trávicího ústrojí. Obsažené mastné kyseliny představují alternativní zdroj energie pro mozek, čímž zlepšují jeho fungování, a tím zmírňují příznaky spojené s Alzheimerovou chorobou.

Zdroj obrázku: Freepik

Chrání zdraví srdce

Studie ukazují, že kokosový olej zvyšuje produkci dobrého cholesterolu a naopak snižuje hladinu toho špatného, takže snižuje riziko rozvoje srdečních chorob. Zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů z trávicího systému. Vysoká hladina antioxidantů pomáhá eliminovat volné radikály, které jsou jednou z příčin osteoporózy. Nasycené mastné kyseliny v oleji pomáhají regulovat hormonální rovnováhu a ovlivňují sekreci estrogenu, proto jsou přirozenou podporou žen v období menopauzy.

Olej dále zvyšuje citlivost buněk na inzulín, čímž ulevuje slinivce a zabraňuje inzulínové rezistenci. Kokosový olej je samozřejmě vhodný i k vnějšímu užití a léčbě kožních onemocnění, jako je lupénka, atopická dermatitida, vředy a lupy. Snižuje zánět kůže a má výjimečné antibakteriální a hydratační vlastnosti.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/282857
Přidat na Seznam.cz