Room 4161940 1920

Také rostlinám v květináči se může skvěle dařit, nové metody využívají mýdla nebo mléka

Všichni si doma přejeme krásné květiny. Ne každý si na ně ale pravidelně vzpomene a některé rostliny tak postrádají správnou péči a pomalu uhnívají. Poradíme vám ale pár triků, jak si starost o květiny v domácnosti usnadnit. 

Zalévání

Zapomínáte pravidelně zalévat zeminu? Máme pro vás jednoduché řešení. Připravte dětskou plenu, hrnec s hlínou, vodu a misku. Položte plenu na misku a zalijte ji vodou, aby byla dobře nasáklá. Poté ji rozřízněte, vyjměte vlhkou vatu a roztrhejte ji na kousky. Smíchejte tyto části s půdou v květináči a některé z nich odložte stranou do jiné nádoby. Do květináče dejte rostlinu a přikryjte ji shora zbytkem výživné směsi. Od této chvíle místo zalévání květin každých sedm dní, to můžete udělat jen jednou za dva nebo tři týdny.

Mohlo by vás zajímat:  Jemná molice je krásná na pohled a vyžene komáry ze zahrad či balkónů
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Bez agresivních chemikálií

Místo drsných chemikálií můžete použít obyčejné mýdlo k hubení hmyzu a roztočů, kteří napadli vaše rostliny. Tato hygienická pomůcka má totiž insekticidní vlastnosti. Vědci prokázali, že jeho kyseliny jsou schopny eliminovat téměř 90% mšic. Nastrouhejte 150 g mýdla na struhadle a rozpusťte je v 10 litrech horké vody. 

Anglická sůl

Od tradiční soli se liší nejen chutí, ale také chemickým složením, které je vyrobeno ze sloučeniny síry a hořčíku. Díky tomu je široce používána při péči o rostliny v květináčích. Funguje jako přírodní pesticid a hnojivo v jednom. Čas od času stojí za to rozpustit jej v malém množství ve vodě určené k zalévání. Rostlina bude svěží, zdravá a hmyz se od ní bude držet dál.

Mohlo by vás zajímat:  Důvody žloutnutí listů u orchidejí jsou překvapivě banální, známá květina může být ve stresu
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mléko

Každé dva týdny přidejte do konve několik lžiček mléka. Díky tomu získají listy rostlin krásnou svěží barvu. Místo obyčejné vody někdy použijte k zalévání nesolenou vodu po uvaření brambor nebo jiné zeleniny. Po zpracování potravin v nich zůstane mnoho cenných mikroživin a škrobu, což stimuluje půdní mikroorganismy k lepší práci.

Přidat na Seznam.cz