Grilovani1

Staňte se mistrem letního grilování. Nachystejte vynikající masové kousky snadno a rychle

Léto je plné grilování, setkávání s přáteli a dobrého pití. Jak ale grilovat zdravě a tak, abyste gril nezničili? Je dobré dbát na několik pravidel, protože každý druh masa bude potřebovat jinou úpravu. Pokrmy pak budou chutnější a zdravější. Kromě masa můžete ogrilovat také sýry nebo zeleninu.

Neoblíbenější je vepřová krkovička

Mezi neoblíbenější kousky masa na grilování patří bezpochyby vepřová krkovička. Dopřát si můžete také vepřová žebra, slaninu nebo maso na kosti. Co se týče hovězího, i tady je velký výběr – žebra, svíčková nebo pečené kousky hovězího. Grilovat se dá také kuřecí, mezi oblíbené patří stehna nebo křídla, ale dá se ogrilovat klidně celé kuře.

Mohlo by vás zajímat:  Pokojové rostliny mohou vykvést i v zimě. Stačí jim dopřát správné podmínky
Zdroj obrázku: Freepik

Aby bylo maso chutné, je důležité ho dobře připravit. Před vložením masa na gril ho můžete osušit papírovým ručníkem, přebytečná voda by narušila proces pečení, protože nechcete maso vařené, ale právě pečené. Kuchaři maso před grilováním hodně solí, protože sůl vytahuje vodu. Každý druh masa vyžaduje jinou teplotu pečení. Hovězí maso se dělá při 71 stupních, vepřová při 76, ryby a drůbež potřebují 73.

Zeleninu a ovoce můžete grilovat při stejných teplotách jako maso

Zelenina bude potřebovat rozhodně méně času než maso, protože se upeče rychleji. Můžete nakrájet různé druhy zeleniny, pokapat je olivovým olejem a dát grilovat. Lilek, paprika, cuketa, houby nebo cibule – využít můžete prakticky cokoliv, co se bude hodit jako příloha k masu. Hodně se objevují dotazy, proč je tak důležité maso a zeleninu grilovat na tácku.

Mohlo by vás zajímat:  Dokonalé hnojivo pro pokojové i zahradní rostliny leží na dně hrnku. Využijte čaj naplno
Zdroj obrázku: Freepik

Je to proto, aby se jídlo vyhnulo přímým plamenům, které by na jídlo působily. Mastnota z masa bude často kapat přímo do ohně, což není dobré, protože oheň uvolňuje škodlivé látky, které ohrožují naše zdraví. Nerezová vanička není drahá, je zdravotně nezávadná a bude sloužit několik let. Gril můžete mít na dřevo nebo plyn, záleží, jaký si vyberete. A nezapomeňte, že ho musíte také pravidelně čistit, abyste si pokrmy mohli vychutnat na maximum.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/meat-grilling-chart-for-perfect-results-481276
Přidat na Seznam.cz