Skutečné složení krabích tyčinek překvapí nejednoho gurmána. Ne všechny patří do zdravého jídelníčku
Surimi, nazývané také krabí tyčinky, lze obvykle nalézt v sekci s mořskými plody. Bývají součástí sushi, salátů, někdo je má rád také smažené. Co je v nich ale přesně obsaženo a jsou skutečně tak zdravé, jak se na první pohled tváří? Zjistěte, z čeho jsou krabí tyčinky vyrobeny a na základě čeho lze vybrat skutečně kvalitní výrobek.
Vše začalo v Japonsku
V době, kdy ještě nikdo neuchovával potraviny v ledničkách a mrazničkách, vyvinuli japonští rybáři metodu konzervace ulovených ryb, která umožňovala uskladnění větších zásob. Ta spočívala v očištění masa, jeho nakrájení nadrobno a marinování masa v soli. Tyto kousky se následně tvarovaly do válečků a poté vařily nebo pekly. Toto ošetření chránilo maso před zkažením. Název tyčinek odkazuje na tuto metodu – surimi lze z japonštiny přeložit jako tvarovaná ryba.
Kolik krabího masa je v krabí tyčince?
Ve skutečnosti vůbec žádné. To by nás asi vzhledem k poměrně nízké ceně rozhodně nemělo překvapit. Ve skutečnosti v krabích tyčinkách najdeme spíše několik druhů rybího masa v různém poměru. Jde především o mleté maso bílých ryb, nejčastěji tresky nebo štikozubce. Při nákupu by se nemělo opomenout pečlivé studium etikety. Kvalitní výrobek by měl obsahovat minimálně 40 % masa, což se stejně nemusí zdát mnoho. Krabí tyčinky totiž zároveň obsahují hodně vody. Výrobci přidávají i krabí extrakt, který má napodobovat chuť a vůni kvalitního krabího masa.
Kupovat, nebo ne?
Pokud se rozhodneme koupit krabí tyčinky, vyplatí se řídit univerzálním pravidlem: čím jednodušší a kratší složení je, tím lépe. Bohužel velmi často je procento masa výrazně nižší než 40 % a surimi se plní nejen vodou, ale také škrobem, bílkovinami, cukrem, rostlinnými oleji, solí, zahušťovadly, glutamany a barvivy. Takový výrobek už lze ale jen stěží považovat za zdravý a prospěšný.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/imitation-crab