Skladování zeleniny v lednici a mrazáku je oblíbený způsob, u kterého ale děláme zásadní chyby
Známe to všichni. Vypěstujeme si domácí mrkev nebo špenát a sklizeň je větší, než spotřebujeme. Zelenina ale vlivem světla a tepla ztrácí svoji barvu i nutriční hodnoty. Čerstvá zelenina je přitom velkým zdrojem vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Jak ji tedy správně skladovat?
Vlivem tepla a světla ztrácí zelenina nejen svoji barvu. Okamžitě po vystavení na světlo začíná proces oxidace, který má velký vliv například na vitamín C. Ten najdete ve špenátu, mrkvi a další zelenině. Způsobů, abyste udrželi jídlo čerstvé, je přitom několik.
Před zmrazením zeleninu blanšírujte
Jedním z těchto způsobů je zchlazení nebo zmražení potravy. Zeleninu, o které víte, že ji v nejbližší době spotřebujete, uložíte do lednice, velké zásoby zeleniny dáte do mrazáku. Skladování v lednici a mrazáku má ale přitom několik pravidel a málokdo ho dělá správně.
Pro srovnání si porovnejte mraženou zeleninu, kterou koupíte v obchodě, a domácí zeleninu, kterou jste uložili do mrazáku. Rozdíl je v barvě i textuře. Domácí mrkev vybledne, zatímco ta z obchodu zůstává krásně červená a vypadá čerstvě.
Rozdíl, který spočívá v domácím a průmyslovém zmrazování, je v blanšírování. Průmyslové mrazírny ještě před mrazením zeleninu krátce povaří a následně vhodí do studené vody. Díky tomu si zelenina zachová svoji barvu a krom toho při mrazení ztrácí nutriční hodnoty pomaleji.
Uskladnění v lednici má svoje pravidla
Podobně je to při skladování zeleniny k rychlé spotřebě v lednici. Zeleninu skladujte ve vzduchotěsných nádobách, ideálně ve vakuovaných pytlících. Pokud k tomuto nemáte prostředky, uložte zeleninu alespoň do plastových krabiček na jídlo.
Pokud skladujete zeleninu v lednici, počítejte s tím, že do týdne se zkazí a již předtím začne ztrácet svoji barvu a čerstvost. Výzkumy uvádí, že například špenát vlivem světla a tepla ztratí 100 % vitamínů při špatném skladování.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-freeze-fruits-and-vegetables/