Šípek zažene nachlazení a posílí imunitu. Připravte si domácí čaj, tinkturu nebo džem

Plody šípku obsahují vysoké množství vitaminu C, a proto je vhodné si z šípků doma udělat domácí léky, které pomohou při prvních příznacích chřipky nebo menšího nachlazení. Udělat si můžete nejen čaj, ale také tinkturu, kterou můžete mít po ruce po celý rok. Šípek si můžete sami nasbírat a usušit.

Pokud chcete tinkturu, na šípek se vydejte v říjnu

Ideální doba k natrhání šípku je říjen. Plody si pak můžete jednoduše nasušit a skladovat v nádobách, ve kterých vám vydrží i několik měsíců. Čaj tak můžete mít pokaždé čerstvý. Nálev sice bude slabý, ale určitě pomůže. Stačí 2–3 drcené šípky zalít horkou vodou, počkat 3 minuty a poté přecedit. Stačí sklenice denně, zvlášť v podzimním a zimním období, kdy na chřipky trpíme nejvíce.

Můžete si udělat také tinkturu. Rozdrťte asi kilogram ovoce, dejte ho do sklenice, zasypte 50 gramy cukru. Sklenici dobře uzavřete a dejte na místo, kde bude 2 týdny stát. Poté přilijte 750 ml alkoholu, nejlépe 40%. Sklenici znovu zavřete a znovu dejte na temné místo na 14 dní. Nezapomínejte občas protřepat, aby se suroviny smíchaly. Poté tinkturu přelijte přes gázu a nalijte do lahviček. Takto připravený šípek můžete použít jako dárek.

Zdroj obrázku: Freepik

Udělat si můžete také šípkovou marmeládu

Tinktury jsou vhodné především v období chřipek a nachlazení. Stačí si dávat lžíci denně, opakovat můžete po celou zimu. Vyrobit si ale můžete také jinou tinkturu. Stačí sklenici ovoce zalít 500 ml vína. Nechat 10 dní stát a poté použít jako tinkturu výše. Sirup si uděláte také jednoduše – zavařovací sklenici naplňte do poloviny plody šípku a zasypte 2 lžícemi cukru. Přidejte vroucí vodu, pasterujte 15 minut a poté pijte každé 2–3 hodiny.

Na výrobu džemu budete potřebovat dva kilogramy šípků, kilogram cukru, hrušku a 1,5 sklenice vody. Ovoce nejdříve umyjte, odstraňte z něj semínka, do hrnce nalijte vodu a přidejte hrušku, kterou nakrájejte. Poté přidejte šípek, vsypte cukr a vařte za stálého míchání. Ovoce musí být měkké. Takto připravený džem dejte do sklenice a pasterizujte 20 minut. Džem pak můžete použít například do čaje jako sladidlo.

Zdroj: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-839/rose-hip
Přidat na Seznam.cz