Salátová sezóna je v plném proudu. Přinášíme přehled těch nejzdravějších druhů
Vychutnat si salát v tomto letním období nebude nic složitého. Navíc mnoho lidí jej pěstuje na zahradě. Sezóna salátů je již v plném proudu. Když je však chcete jíst kvůli výživové hodnotě a chuti, měli byste vzít v úvahu, který z nich bude nejlepší. Jak je na tom řeřicha, ledový salát a jiné druhy?
Který vyberete?
Bez ohledu na to, jaký typ salátu vyberete, nezapomeňte na to nejdůležitější. Doporučujeme saláty nekupovat balené ve fólii, raději si je vypěstujte na parapetu nebo na zahradě. Pokud koupíte salát ve fólii, je pravděpodobné, že se v něm tvoří plísně, protože je zapařený a ne příliš čerstvý.
Jaký bude mít více vitamínů?
Tmavé listy, velké listy, volnější – tyto saláty mají nejvíce živin. Chcete-li, aby vám salát v lednici dlouho vydržel, umístěte ho na jednu hodinu do vody a poté ho vložte do bavlněné látky a uložte ho do lednice.
Jaké saláty jsou nejvýživnější?
Začneme špenátem, ten je pro tělo ideální. Vzpomínáte si na Pepka námořníka? Který měl po snězení špenátu ohromnou sílu? Zkuste si ho dopřát i vy. Je plný draslíku, železa a jiných důležitých živin.
Rukola
Rukola je méně oblíbený salát, protože má svou specifickou chuť, která jen tak někomu nechutná. Ovšem jeho výživová hodnota je opravdu vysoká. Obsahuje mnoho vitamínu K, rostlinné bílkoviny, železo a draslík. K pečenému masu nebo vegetariánskému hamburgeru bude skvělý.
Římský salát
Říká se, že římský salát je ten nejvýživnější a nejlépe se jí. V porovnání s ledovým salátem obsahuje až pětkrát více vitamínu C. Abyste využili sílu živin, je dobré si salát dopřát s kapkou olivového oleje. Také obsahuje karotenoidy, hořčík, draslík, železo, zinek, vápník a velké množství vitamínu B.
Locika salátová
Obsahuje vitamíny A a K. Je tedy velmi zdravý a ideální do baget, ale i pro jarní saláty s ředkvičkou či kedlubnou. Pro využití všech výživových hodnot doporučujeme salát zakápnout sezamovým, dýňovým nebo olivovým olejem.
Zdroj: https://www.epicurious.com/ingredients/varieties-and-types-of-lettuce-article