Růžičková kapusta je nabitá zdravím. Pečenou s brambory si zamilují i děti
Už jste ochutnali růžičkovou kapustu? Jen těžko budete hledat vděčnější zeleninu. Je snadno dostupná, levná a existuje nespočet receptů, které si díky ní můžete připravit. Třeba smažená kapusta s brambory během pár minut vykouzlí zdravou a velmi chutnou večeři, kterou si zamilují i děti, i když nad zeleninou jindy ohrnují nos. Budete potřebovat:
- 800 g růžičkové kapusty,
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky,
- několik brambor.
Připravte si brambory
Nejprve brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, které budou podobně velké jako kapusta. Uvařte je v osolené vodě. Růžičkovou kapustu oloupejte z vnějších listů a důkladně umyjte. Pak je zhruba deset minut povařte ve slané vodě, podobně jako brambory. Měly by zkřehnout a změknout.
Na hluboké pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte růžičkovou kapustu a duste na mírném ohni asi dvacet minut. Po této době zvyšte teplotu sporáku a kapustu opečte do zlatohnědé barvy. Pak si připravte pekáč na pečení, do kterého budete střídavě vkládat kapustu a brambory. Můžete je pokládat vedle sebe nebo je vrstvit – nejprve brambory, na ně vrstvu kapusty a nakonec opět brambory.
Zapečte v troubě
Kapustu s brambory pečte v troubě pod grilem asi deset minut. Nakonec posypte petrželkou a případně i strouhaným sýrem, pokud chcete. Zapečenou růžičkovou kapustu podávejte jen tak, případně zvolte vhodnou zeleninovou přílohu. U růžičkové kapusty velmi záleží na době tepelného zpracování. Pokud ji budeme vařit nebo péct příliš dlouho, vynikne sirná vůně.
Kapusta obsahuje množství vitamínu A a C, kterého obsahuje dokonce tolik co pomeranč, a také spoustu minerálů, například železa, draslíku a vápníku. Obsah vlákniny a bílkovin pomáhá k pocitu sytosti během diety. Díky sirným sloučeninám má významné antimikrobiální vlastnosti. Navíc obsahuje glukosinoláty – látky, které vykazují protirakovinné účinky.
Zdroj: https://www.eatingwell.com/recipe/7869644/roasted-potatoes-brussels-sprouts/