Dried Raisins Bowl Table

Rozinky nejen do buchet. Ve formě tinktury podporují pohyb střev a detoxikaci

Rozinky se většinou dávají jen do tvarohového koláče. I když jsou bohaté na cukr a jsou dost kalorické, když se konzumují s mírou, mohou tělu přinést spoustu výhod. Je proto dobré je zařadit do svého menu a využít pozitivních vlastností, které mohou přinést našemu organismu. Jak jsme však zmiňovali, je třeba dávat pozor na jejich množství.

Obyčejně neobyčejné

Rozinky nejsou nic jiného než sušené plody hroznů. Jsou nejčastějším sušeným ovocem v naší zemi a na rozdíl od zdání se nevyužívají jen při pečení. Rozinky se přidávají do ovesné kaše, jogurtů, salátů, a dokonce i masových jídel. Také se z nich vyrábí tinktura nebo rozinková voda s detoxikačními vlastnostmi. Rozinky mají díky vysokému obsahu cukru přezdívku „přírodní bonbóny“.

Mohlo by vás zajímat:  "Chtěla jsem vás podpořit, ale v supermarketu nakoupím lépe a levněji," vytkla jsem prodejci zeleniny

Jsou bohatým zdrojem vlákniny, antioxidačních sloučenin a také vitamínu B, vitamínu C, vitamínu E, hořčíku, železa, zinku, draslíku, vápníku a fosforu. Díky vysokému obsahu vlákniny jsou prospěšnou složkou trávicího systému a jsou přírodním lékem na zácpu. Pravidelná konzumace v přiměřeném množství zlepší pravidelnost pohybu střev. Vláknina také zasytí na delší dobu, díky čemuž jsou rozinky skvělé jako svačina, a co je důležité, dodávají energii.

Zdroj obrázku: Freepik

Další výhody jejich konzumace

Mají také příznivý vliv na hladinu cholesterolu, vážou jej ve střevech a napomáhají jeho vylučování stolicí. Rozinky mohou také hrát roli při prevenci anémie. Obsahují velké množství železa a dalších složek, které jsou potřebné k produkci červených krvinek a přenosu kyslíku v těle. Studie z roku 2009 zjistila, že rozinky obsahují fytochemikálie, které mohou podporovat zdravé zuby a dásně. Fytochemikálie přítomné v rozinkách včetně kyseliny olejové a kyseliny linolové pomáhají bojovat s bakteriemi v ústech.

Mohlo by vás zajímat:  Pecku z avokáda lze ještě skvěle využít. Obohatí jídelníček a rozzáří vlasy i pleť

Jednou z možností, jak využít vlastností rozinek, je připravit z nich tinkturu. Rozinková tinktura se vyznačuje tmavě hnědou barvou a celkem sladkou chutí. V malých dávkách stimuluje střevní peristaltiku, uvolňuje a detoxikuje. Během zimních večerů vás zahřeje a dodá energii. Další vlastnosti rozinkové tinktury, které bychom si měli pamatovat, jsou snížení hladiny cholesterolu, snížení tlaku nebo prevence anémie.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-raisins-good-for-you
Přidat na Seznam.cz