Bílá slupka citrusů je cennější než samotné ovoce. Je nabitá vitamíny i vzácnými antioxidanty

Tytam jsou doby, kdy byly citrusové plody dostupné jen před Vánoci a stály se na kubánské pomeranče dlouhé fronty. V dnešní době není problém na pultech obchodů najít pomeranče, pomelo, citrony, grepy nebo mandarinky takřka po celý rok. V pozdní podzim a v průběhu zimy patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce, které posilují imunitu, sezóna nachlazení a chřipek je totiž v plném proudu. Užitek přináší nejen ovocná dužnina plná vitamínů a antioxidantů, ale též bílá slupka, která sladký vnitřek chrání a skrývá se pod vnější kůrou. Proč jíst i hořkou část citrusů?

Pomeranče a mandarinky jsou nejoblíbenější

Citrusové plody jsou velmi populární, těžko si představit různé nápoje bez plátku citronu nebo limetky. A co teprve čerstvé freshe nebo smoothie s pomerančem, mandarinkou či grepem. Citrusy mají intenzivní chuť a specifickou vůni, navíc jsou plné blahodárných látek. Nejčastěji lidé sáhnou po pomerančích nebo mandarinkách, které skvěle osvěžují, navíc doplní cenný vitamín C a potřebné vitamíny skupiny B, polyfenoly a antioxidanty. Pomeranč vyniká obsahem betakarotenu, mandarinka zase provitamínu A. Oba druhy jsou zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, samozřejmě také vlákniny.

Mohlo by vás zajímat:  Nejen alkohol. Játrům škodí i oblíbené potraviny, kterých si dopřáváme plné talíře
Zdroj obrázku: Freepik

Cenné albedo končí často v koši

Pomeranče a mandarinky jsou výtečnou svačinou, protože skvěle chutnají, jsou nízkokalorické a výborně hydratují. Jejich pravidelnou konzumací se neutralizují volné radikály v těle, jsou prostředkem proti rozvoji chronických onemocnění včetně kardiovaskulárních. Mají vliv i na snížení rizika onemocnění cukrovkou 2. typu, artritidou nebo rakovinou. Vyplatí se ovšem jíst nejen sladkou dužninu, ale také bílou slupku, která se skrývá pod kůrou. Odborníci tuto vrstvu nazývají albedo, běžně končí v koši, protože má nahořklou chuť, ale je nadmíru příznivé pro zdraví.

Pro zdravá střeva i harmonizaci krevního cukru

Proč konzumovat citrusy včetně bílé vrstvy, která se skrývá těsně pod kůrou? Zejména pro obsah vlákniny a pektinů, které zlepšují chod trávicí soustavy a jsou balzámem pro střeva, protože je čistí od usazenin a toxinů, ba co víc, tyto látky umožňují normalizovat hladinu glukózy v krvi a snižují množství špatného cholesterolu. Albedo je pokladnicí vitamínů A a skupiny B, také antioxidantů, které zlepšují činnost oběhového systému. Tím výčet prospěšných látek stále ještě nekončí, bílá slupka je též zdrojem limonenu a glukaranu, které působí proti rozvoji rakovinných buněk.

Zdroj: https://www.delgazette.com/opinion/81450/citrus-albedo-is-better-than-you-thought
Přidat na Seznam.cz