Rostlinná strava je strava budoucnosti. Při vyváženém jídelníčku napomáhá celkovému zdraví
Podle některých odborníků se v budoucích letech vzdá většina lidí světové populace masa a přestoupí na zcela rostlinnou stravu. Rostlinná strava je někdy označovaná jako moderní elixír dlouhověkosti. Rostoucí trend veganství tak ovlivňuje nejen láska ke zvířatům, ale i touha po co nejzdravějším jídelníčku. V čem nám rostlinná strava může pomoci?
Prospívá celkovému zdraví
Především pomáhá vypořádat se s různými alergiemi. Poměrně velké množství lidí trpí nesnášenlivostí laktózy, která pochází z živočišných produktů. Díky nízkému obsahu tuku v takové stravě nás chrání před kardiovaskulárními chorobami a zastavuje rozvoj cukrovky a hypertenze. Posiluje kosti a podle výzkumu také pomáhá předcházet rozvoji Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.
Mnoho sportovců, kteří vyznávají veganskou stravu, je přesvědčeno, že za jejich úspěchy stojí právě rostlinná strava. Populární je dokonce i mezi kulturisty, boxery nebo zápasníky MMA, tedy sporty, kde je fyzická síla velmi důležitá. Propagátorkou vegetariánské stravy je třeba i tenistka Serena Williamsová, která zaznamenává spoustu sportovních úspěchů.
Vitamíny jsou důležité
Také bylo prokázáno, že vyvážená rostlinná strava, která nezanedbává ani důležité vitamíny a minerály, může potlačit agresi a agresivní chování. Funguje dokonce jako antidepresivum. Pomáhá posilovat paměť a zlepšuje koncentraci. Vždy je ale nutné pohlídat si dostatečný příjem minerálů a vitamínů.
Maso je zdrojem cenných bílkovin, a právě to je předmětem obav u lidí, kteří o veganství uvažují. Bílkoviny se ale dají získávat i z rostlinných zdrojů. Například cizrna, čočka, fazole nebo sójové produkty (třeba tofu nebo tempeh) jsou na bílkoviny poměrně bohaté. Neobsahují jich ale takové množství jako maso, je tedy nutné zkonzumovat větší množství jídla. Bílkoviny najdeme i v ořeších, lněných semínkách nebo rostlinném mléku.
Zdroj: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vegetarian-and-vegan-eating