První pomoc při nachlazení: česnek a cibule. Víme, který z nich pomůže víc
Jakmile se objeví první známky nemoci, jistě ihned sáhnete po osvědčených surovinách, které podporují imunitu. Patří mezi ně také česnek a cibule. Někteří lidé si vylisují stroužek česneku na chléb, jiní připravují cibulový sirup, aby nemoc ukončili co nejdříve. Který z těchto táborů má ovšem pravdu a používá ten nejlepší možný lék? Na to se dnes podíváme.
Jak je na tom cibule?
V dřívějších dobách si s sebou námořníci brali na moře hodně cibule. Měla samozřejmě velký vliv na chuť pokrmů, ale také je díky vysokému obsahu vitamínu C chránila před kurdějemi. Navíc jim pomáhala také zvládat bakteriální infekce, na které se dnes používají antibiotika. Některé z nich jsou proti antibiotikům odolné, ale cibule na ně již dříve hodně pomáhala.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/40378/cibule-tvori-zaklad-mnoha-receptu-krome-typicke-chuti-ovsem-prospeje-i-jinak.jpg)
Nemusíte být samozřejmě námořník, abyste ocenili pozitiva této zeleniny. Oblíbeným domácím prostředkem proti nachlazení je cibulový sirup. Příprava je jednoduchá. Nakrájíte cibuli, zasypete ji pár lžícemi cukru a necháte asi den, než pustí šťávu. A máte sirup hotový. Navíc i samotná vůně cibule může pomoci vašemu ucpanému nosu. Mimo jiné posílí i vaši imunitu, protože obsahuje fosfor, hořčík, síru a zinek.
Česnek je na tom stejně dobře
Tato aromatická surovina je úžasným pomocníkem v boji proti virovým respiračním onemocněním. Za svou účinnost vděčí především chemické sloučenině s názvem alicin a velkému množství esenciálních olejů. Můžete ho proto použít při nachlazení, ale také například při zánětu průdušek nebo zápalu plic. Navíc díky němu posílíte imunitu.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/01/spravny-kvetinac-je-prvni-krok-k-vypestovani-domaciho-cesneku-i-bez-vlastni-zahrady-3-1024x612.jpg)
Vysoké dávky česneku zvyšují imunitu jedinců až o 60 procent a v případě infekce v těle výrazně zkracují dobu trvání nemoci. Alicin se sice nachází i v cibuli, ale jeho množství je mnohem nižší než v česneku. Ideální je jíst syrový česnek. Pokud vám vadí jeho ostrá chuť a zápach, můžete v lékárně sáhnout po česnekových tabletách, které vás toho ušetří, a přitom získáte stejné účinky. Mnoho lidí sází také na teplý nápoj z mléka, česneku a medu.
Zdroj: https://versus.com/en/garlic-vs-onion
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)