První pomoc při nachlazení: česnek a cibule. Víme, který z nich pomůže víc
Jakmile se objeví první známky nemoci, jistě ihned sáhnete po osvědčených surovinách, které podporují imunitu. Patří mezi ně také česnek a cibule. Někteří lidé si vylisují stroužek česneku na chléb, jiní připravují cibulový sirup, aby nemoc ukončili co nejdříve. Který z těchto táborů má ovšem pravdu a používá ten nejlepší možný lék? Na to se dnes podíváme.
Jak je na tom cibule?
V dřívějších dobách si s sebou námořníci brali na moře hodně cibule. Měla samozřejmě velký vliv na chuť pokrmů, ale také je díky vysokému obsahu vitamínu C chránila před kurdějemi. Navíc jim pomáhala také zvládat bakteriální infekce, na které se dnes používají antibiotika. Některé z nich jsou proti antibiotikům odolné, ale cibule na ně již dříve hodně pomáhala.
Nemusíte být samozřejmě námořník, abyste ocenili pozitiva této zeleniny. Oblíbeným domácím prostředkem proti nachlazení je cibulový sirup. Příprava je jednoduchá. Nakrájíte cibuli, zasypete ji pár lžícemi cukru a necháte asi den, než pustí šťávu. A máte sirup hotový. Navíc i samotná vůně cibule může pomoci vašemu ucpanému nosu. Mimo jiné posílí i vaši imunitu, protože obsahuje fosfor, hořčík, síru a zinek.
Česnek je na tom stejně dobře
Tato aromatická surovina je úžasným pomocníkem v boji proti virovým respiračním onemocněním. Za svou účinnost vděčí především chemické sloučenině s názvem alicin a velkému množství esenciálních olejů. Můžete ho proto použít při nachlazení, ale také například při zánětu průdušek nebo zápalu plic. Navíc díky němu posílíte imunitu.
Vysoké dávky česneku zvyšují imunitu jedinců až o 60 procent a v případě infekce v těle výrazně zkracují dobu trvání nemoci. Alicin se sice nachází i v cibuli, ale jeho množství je mnohem nižší než v česneku. Ideální je jíst syrový česnek. Pokud vám vadí jeho ostrá chuť a zápach, můžete v lékárně sáhnout po česnekových tabletách, které vás toho ušetří, a přitom získáte stejné účinky. Mnoho lidí sází také na teplý nápoj z mléka, česneku a medu.
Zdroj: https://versus.com/en/garlic-vs-onion